登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

深夜飛 bike (17-3-2010 星期三) bike 後報告

睇來要著多條褲好好保護小膠
膠係唔會生泡架, 膠通常用作保護, 何須反被玩弄
因為我是...

瀟灑哥冇 Plastic 味, 一係你今晚好似上圖咁著牛仔褲, 應該可以避過一劫 !
呢個係"犀利哥"啊,cfoo
佢既mix and match真係有排學
昨晚資料紀錄

嘩… 踩左3個鍾?
平均速度只係11/KM?
係唔係食野時無關機呢?
等我出個 bike 後報告解答你嘅疑問啦......

尋晚 9 pm 響高科技停車場集合,由於某車要修理車頭燈,延至 9:30 pm 開車。因有新手關係,車速保持響 10 km/h 以下,加上幾次炒車,後來某車響水壩上嚴重至甩轆 (後輪脫落),緊急維修後繼續慢車,加上某車頻頻甩鏈,所以搞咗咁耐。

以我少少經驗,你架車需要去單車鋪調較番個 brake 及波線,同檢查下個快拆。

如果你要追到時速達 35 km 嘅 C-Foo,似乎要入番對 mango......

而 C-Foo 應換鏈餅及轉羊頭,應可突破 40 km/h ......(放毒....)
食野時我有停咗 MotionX GPS,平均車速11km/h egg_studio 你隻速度錶有冇資料。

以現有最快車速應該可以再快係咪要改餅,另外羊頭 part 野睇緊,價錢毫無頭緒!
回覆 28# egg_studio

我架車雖然唔係100% condition,但係點都無咁甩皮甩骨架啵…
點會甩轆呀??
頭燈我之前都有試過,無理由無端端有問題???

HONG兄快出來解釋!!
真係唔關我事GA
架車係DAM位過突起一塊個舊野個後轆就唔郁,原來係移左位
kAY WONG話你部車個後快折直情成個安錯位
頭燈我比Willy同Cfoo睇過,亦換左電芯,真係唔著啊
to homan : 我真係第一次見用快拆甩轆,好彩係平地而且車速唔快...... 如果係 MT bike 落緊山......就變拜山。

to C-Foo : 平價羊頭 (有人叫反頭)約二舊起,而槍手可諗諗 Microshift (牌子名),屬平價但性能 ok 之選,而 Shimano 就 105 槍手就眼見好多摺車及小輪用緊,Sram 就唔駛諗,因為對槍手應該貴過你架車。
車頭燈平野冇好,我隻鴨記貨係好光,不過成日接觸不良要成日拍打先正常一刻
hongdonald 車始終要熟習,快快出車練到人車合一
eggstudio兄,會唔會有可能不小心郁到個快拆位引致甩轆
如果一開始就錯哂位,架車又點會行到?
以經驗睇,應該係快拆裝唔實,加上經過幾次炒車後,個快拆鬆咗,個轆咪甩出黎 law。

尋晚已上番實個轆,你踩多次再檢查下有冇鬆。
所以我尋晚踩都一路 double check d 扣位有冇問題,始終摺車一架安全至上。
Hongdonald 誤解咗我意思 ... 架車一開始個位係冇錯位,但當個快拆鬆咗咁個轆咪甩出黎,但個轆甩唔晒,因為比個 brake "cake" 住 (所以架車踩唔到) ,所以我尋晚要先拆鬆個 brake, 然後攞個轆出黎,再裝番上去。

我話個快拆安錯位,係見左右調轉咗 (大多數車係把手響左邊) ,我地後來估,可能因為要就番個摺合位所以專登調轉。

至於係咪會有問題...... 理論上睇係會冇咁穩陣,因為快拆靠有把手果邊"big"實車架,而飛輪響右邊 (踩嘅時候受力),咁一左一右就平衡番。
C_FOO兄果架又有無調轉左?

唔緊要啦. 不過HONG兄,你如果再踩車,就記得要手套頭盔
有咩跌親撞損都無咁傷呀!