登記成會員
搜索
查看: 5115|回復: 14

1D4 or 7D+5D2,比你會點揀?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有大笪地網友最近積極考慮以上兩個選擇,大家點睇?

小弟就梗係支持1仔啦!人一世物一世嘛!

正所謂「食翅要食天九翅、戴錶要戴勞力士」…
二選一就7D+5D2, 計 Budget 三萬蚊左右我就揀 1D3+5D (又有1仔又有FF)
之前借過 Hawaiiandaily 部 5D 玩過,比較起 5D2 , 5D2 對於我冇乜 d "一定要" 嘅功能,如果 budget 有限,二手 5D 玩得過。
我想要1系多d~
始終係canon 最高傑作!
二選一就揀7D+5D2。有FF又有APS-C,靈活性大好多。當想到出國旅行,帶住部1D十2、3支紅圈鏡周圍走真係冇晒興緻(用得1D冇理由唔用紅圈架...係咪?)
其實3皮野會唔會夠$買到部1ds mark 3既工作機?
只可選3支紅圈既話,小弟會要85.2/24-105/70-200 F4 IS三支牛鏡
雖然我唔係C人,1D4要36XXX以上,我始終覺得鏡值得投資過機身
鏡值得投資過機身

呢句最啱聽

技術屎的話,揸住部 1D 咪箋比人笑。

1D4+5D2啦.....

不過去旅行.. 5D2 再加兩支鏡 24-70, 70-200 4L 都好夠了
呢句最啱聽

技術屎的話,揸住部 1D 咪箋比人笑
egg_studio 發表於 2-3-2010 10:35 PM

唔太認同,呢d只係舊一代人既諗法.我技術屎,但有足夠既金錢可以擁有呢部機,有咩問題?我唔覺拎1D有問題bo..
正如打籃球一樣,好多人話著球星波衫(mj23/kb24)去打波,但技術好鬼屎,咁我係唔係需要怕比人笑?
不過,鏡頭的確係好保值,如c既24-70L,二手分分鐘只係同新鏡相差一千幾百..
唔太認同,呢d只係舊一代人既諗法.我技術屎,但有足夠既金錢可以擁有呢部機,有咩問題?我唔覺拎1D有問題bo.. ...
hongdonald 發表於 3-3-2010 08:36 AM

我都想入1仔,不過我既技術就... 又怕唔太識用部機,就浪費左部好機...
但 1 仔有個唔好處,就係好重...... 其他機唔落直倒都可以"輕量化",但 1 仔唔得。
1D4+5D2啦.....

不過去旅行.. 5D2 再加兩支鏡 24-70, 70-200 4L 都好夠了
sunnyslhf 發表於 3-3-2010 01:47 AM

sunny哥,唔計BUDGET既話我認同你既方案。
我都想入1仔,不過我既技術就... 又怕唔太識用部機,就浪費左部好機...
sunnyslhf 發表於 3-3-2010 10:05 PM

唔緊要喇!可能入左1D後可以迫使你自己既技術更進一步呢?
回覆 10# hongdonald

hongdonald今次又冇錯喎。唔通揸親GTR或者法拉利既都要係職業賽車手咩...