登記成會員
搜索
樓主: hongdonald

童年回憶

回覆 13# Homan

等阿夏威夷日報得閒就開,我都有好多玩具未映相。

去我 website 睇住先啦 http://www.eggstudio.com/toy/index.htm
我都比左呢個post我D同學睇,證明兩代人真係有代溝
佢地一睇到kay wong你既回復就覺得你只係一個固執既阿叔(當然,呢d只係佢地既感覺,我從來無咁認為的)
某d事堅持己見係好事,不過太著重原則/某一貢aspect上,同後生一代係玩唔埋的..
回覆  hongdonald

咁呢個就係對文化詮釋嘅分別...... 當叮噹變咗做多啦A夢、健次郎變咗做拳四郎,小俠狗 ...
egg_studio 發表於 3-3-2010 01:09 PM

再回

名稱係會隨住時代改變
正如你所講,70年代係以叫地車為主(剛search過,呢個風氣係由明報發起的),咁到今時今日,你叫地車當然會比人插
以前叫小飛俠,今日多多個名叫阿童木,雙方都冇conflict..
70年代係以叫地車為主

當然唔係啦,香港一開始有地鐵就已經叫地鐵,70年代邊有人叫地車㗎?你響邊度 search 番黎㗎?
我都比左呢個post我D同學睇,證明兩代人真係有代溝
佢地一睇到kay wong你既回復就覺得你只係一個固執既阿叔( ...
hongdonald 發表於 3-3-2010 01:48 PM

我都曾經有阿童木手表賣,當時一樣係標"阿童木手表系列"?? 你喜歡的話就話"名稱係會隨住時代改變",你唔喜歡的話就叫"固執",我都冇你符。

上面係用文化嘅角度去理解呢件事,如果你 d 同學仔覺得係固執咁我都冇辦法 lu (好彩你地唔駛考通識)。

仲有,粗口請到海洋區。
有粗口咩??
[轉貼]「地鐵」「地車」之稱惹爭論
[按此打開] [隱藏]
香港人日常都會講「搭地鐵」,但大家有沒有想過「地鐵」能不能「乘搭」?

地鐵投入服務初期,真的有人持有這個想法。由香港名小說家金庸(本名查良鏞)營辦的《明報》就認為「地鐵」是「地下鐵路」,乘客只可以乘搭「地車」。有一段時間《明報》非常堅持這個稱謂,報上少見「地鐵」,多見「地車」。無奈,廣大市民還是依從地鐵公司的大力宣傳,於是「地下鐵路」不單是供「電氣化火車」行駛的軌道,還是可以「乘搭」的交通工具。

搭圍板建地鐵商戶執笠

地鐵的「修正早期系統」經過九龍心臟地帶的彌敦道,在興建期間對這條主要幹道上的商戶造成極大的不便,建築地盤的圍板將許多商舖完全遮蓋,行人要進入商舖購物都要左穿右插,深感不便。

當時地鐵公司的宣傳口號有「香港地下鐵,為你而建設」,受影響商戶則改為「香港地下鐵,我為你而蝕」以表達不滿。但不少商戶不能等到享受地鐵帶來的方便,已提早結業,成為地鐵的第一批犧牲品。

來源:成報 A10 | 今日朝氣勃勃 2008-10-28

-----------------------------------------------------------

我相信十幾年後的香港報紙可能有以下報導:
『...香港人日常都會講「搭港鐵」,但大家有沒有想過「港鐵」能不能「乘搭」?

港鐵合併後投入服務初期,真的有人持有這個想法。由某香港人營辦的《XXX報》就認為「港鐵」是「地鐵」或「火車」,乘客只可以乘搭「地鐵」或「火車」。有一段時間《XXX報》非常堅持這個稱謂,報上少見「港鐵」,多見「地鐵」或「火車」。無奈,廣大市民還是依從港鐵公司的大力宣傳,於是「港鐵」不單是供「電氣化火車」行駛的軌道,還是可以「乘搭」的交通工具。...』

我認為時代巨輪是在不停地轉動,最終大家都要有開放的態度接受新的事物(包括某些新稱謂。),社會才不繼進步。
回覆 26# Homan

Post 19 law
但是"正如你所講,70年代係以叫地車為主" -- 我都冇講過(??)

我細個有地鐵通車時已經叫地鐵架啦.

而你post 明報果段嘢係講緊中文文法上的"錯誤",而不是我所講有關"地鐵""地車"的爭論。以我記憶,呢個提議大約響80年代,提倡地鐵改名做地車嘅一個中大學者,佢嘅論點係地鐵係日文,香港應該用中文,所以唔可以叫地鐵。

上網未必搵到咁舊資料,可能要搵舊報紙lu

我地係要接受時代轉變,但唔希望歷史及文化被抹殺。
回覆  c_Foo

呢 d 係代溝,C-Foo 你個女第日都係:爸爸買多啦A夢公仔比我......我話咗唔要叮噹呀~~ ...
egg_studio 發表於 3-3-2010 01:44 PM

我諗果刻會充血上頭, 係大頭, 頭都大哂個隻
hongdonald 兄
#19 是否出於閣下手筆?