登記成會員
搜索
查看: 10075|回復: 19

Elac BS244 開箱(傷)文 ~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

唔知而家的音響店存貨方式有變, 一對咁熱賣的喇叭竟然沒有存貨, 唯有年廾九落訂初九才攞貨, 訂的是 Cherry 木色, 比黑琴木色足足平咗兩千二蚊.

自從玩 HiFi 以後學會唔好急, 但要試清試楚先買, 呢十日平常心等待(或者過年比較忙吧), 初九放工便第一時間去旺角攞貨......

巨型紙箱內藏新歡

巨型紙箱內藏新歡

ELAC LAUTSPRECHER

ELAC LAUTSPRECHER

出世紙 Made in Germany

出世紙 Made in Germany

Hr. Wagner 先生驗證

Hr. Wagner 先生驗證

打開箱附件包括說明書及高低音調整綿

打開箱附件包括說明書及高低音調整綿

喇叭一對

喇叭一對

Cherry 木色

Cherry 木色

放在 Ikea 木櫈上

放在 Ikea 木櫈上

高音單元 JET

高音單元 JET

低音單元, 水晶系列

低音單元, 水晶系列

喇叭後方, 可玩 Bi-Wire

喇叭後方, 可玩 Bi-Wire

Made in Germany

Made in Germany

評分

參與人數 1積分 +2 收起 理由
egg_studio + 2 支持放毒

查看全部評分

自從玩 HiFi 以後學會唔好急, 但要試清試楚先買, 呢十日平常心等待(或者過年比較忙吧), 初九放工便第一時間去旺角攞貨.

果然係平常心
回覆 1# c_Foo

啡色都唔錯喎 .... 點解好似細隻左咁既 ?
果然係平常心
egg_studio 發表於 23-2-2010 12:33 AM

口是心非,果個先係真我
回覆  c_Foo

wongfai 發表於 23-2-2010 12:37 AM

睇睇下 Cherry 木色確是唔錯,回想起初頭訂貨後都有少少後悔想轉色(網頁上的圖片實在太差勁),同時間係討論區見到喇叭外表有幾重要,簡直係雙重打擊,到初九下午鋪頭回覆到貨我再追問有冇 Mocha 深木色,費事買錯後悔難返,嚇到個後生Sales電話都唔回,放工去攞喇叭追問有冇其他色,老Sales話只有配售 Cherry 木色,只好乖乖就範,開箱檢查清楚試過音正常就帶這對新歡回家見大婆......
我想知「大婆」遇著「新歡」有乜反應啫…
回覆  c_Foo

wongfai 發表於 23-2-2010 12:37 AM

睇睇下 Cherry 木色確是唔錯,回想起初頭訂貨後都有少少後悔想轉色(網頁上的圖片實在太差勁),同時間係討論區見到喇叭外表有幾重要,簡直係雙重打擊,到初九下午鋪頭回覆到貨我再追問有冇 Mocha 深木色,費事買錯後悔難返,嚇到個後生Sales電話都唔回,放工去攞喇叭追問有冇其他色,老Sales話只有配售 Cherry 木色,只好乖乖就範,開箱檢查清楚試過音正常就帶這對新歡回家見大婆......

因為屋企夠寬敞咪覺得對喇叭細囉,況且兄台你玩既係座地,對呢d書架仔當然睇唔上眼
睇睇下 Cherry 木色確是唔錯,回想起初頭訂貨後都有少少後悔想轉色(網頁上的圖片實在太差勁),同時間係 ...
c_Foo 發表於 23-2-2010 01:25 AM

可能你張木椅比較大, 影得喇叭細左.....
真夠毒,試過女聲未?
真夠毒,試過女聲未?
hongdonald 發表於 23-2-2010 09:00 AM

女聲?日日係咁試,大婆嗲,細女叫
咦!? 有Bi-Wire玩喎, 正!
咦!? 有Bi-Wire玩喎, 正!
alexphoto 發表於 23-2-2010 01:37 PM

係架 Bi-Wire 正架, 如果鐘意 Cherry 木色仲要平 $2,200, 有買襯手
bi-wire 點玩架!?
我想知「大婆」遇著「新歡」有乜反應啫…
Homan 發表於 23-2-2010 01:25 AM

反應如下......

當偷運到屋企時大婆係對面屋, 咁即刻起壇, 放緊首 Eric Clapton Unplugged Live 時, 大婆入嚟同我講仲以為我彈緊木結他, 當見到新舊喇叭同枱只講一聲 "咦~~新喇叭", 我只好回應一個字 "係"
bi-wire 點玩架!?
wongfai 發表於 23-2-2010 05:22 PM

http://photomarket.hk/viewthread.php?tid=2000&extra=page%3D1 見第九回
咁你有冇玩Bi-wire? 我就好大機會買"聯興"果對減價KEF, 不過我懷疑d聲咁靚係因為部膽Amp, 連埋佢一套買只係5千幾,相當扑街。至於Bi-wire方面, 我覺得買一條過4芯線做Bi-wire, 不如買兩種唔同嘅2芯線仲更有針對性, 但坊間線材多如河沙,要分別揀一條合適俾高及低音確實有難度, 頭痛!!!!!!!!!!
對音響完全門外漢.....不過有開箱文一定要支持
Bi-Wire 冇玩, 但我理解要部 Amp 要相對好力先夠推, 依家對喇叭我係駁 "+高-低"。

之前試喇叭一齊試 KEF XQ20, B&W CM5 同 ELAC BS244, 大家都係萬元價位你想知結果嗎? 可以作個參考。

三千價位既喇叭有好多選擇, 去旺角走返轉, 唔好比 Bi-Wire 限制咗, 睇住 Budget 耳仔收貨便行。

幾時出旺角通知聲, 我要去吸毒
線材方面我用緊鴨記 In-Akustik Atoms Air 309 Sliver $32/feet, 鍍銀線速度快d分析力高, 銅線低音好d, 線材冇咩考究, 亦唔信咁"神", 始終覺得 CDP, 喇叭 & Amp 重要得多。
多謝指教