登記成會員
搜索
查看: 11806|回復: 5

Elac BS 244 喇叭

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋晚一心同 WongFai 出去 MK 嚟個年尾自殺式跌錢, 小弟意決 Harbeth C7 同 P3 二選其一, 之前造哂工課打去代理問清楚有關資料, 再去友誠"阿二"試過究竟, 今次指明唔入毒氣室要就地測試, 個 Sales 牛咁眼望住我, 我就同佢講屋企冇咁靚既室間, 目的為求試真, 況且心諗佢用套 Accuphase 前後級推, 推得唔靚 Accuphase 可以執笠, 一對過兩皮的 C7 喇叭又係 Hotel Califorlia 一開聲木結他落 Chord 清脆舒服, 到人聲就覺有少少隔咗層霧, HiFi 對於環境的須求果真大, 同 WongFai 研究過以兩萬蚊價錢不值得入手, 唔係喇叭唔好, 而係配對係我既環境因素上分分鐘發揮唔到一半功力買返去都係慘淡收場......

跟住上返去"天下", 上到去 WongFai 二話不說便入手 Denon 4810 AV Amp, 過兩皮既 AV Amp 立即比過錢便包起 (期待開箱文呢!), 跟住搵返相熟占哥要求試喇叭, 首先 KEF XQ20 書架, 比較下冇乜吸引, 唔知點形容不過簡單嚟講一丁點跌錢的衝動都冇, 第二對試 B&W CM5, 呢對可以講係我既 Second Choice, 一開聲三頻平均聽落清爽, 分析力亦高, 到第三對 Elac BS244 德國造書架, 之前聽過分析力好, 相當利害的頻應範圍 38 - 50,000Hz, 高低音可以去到好盡, 相信結他推線可以產生透不過氣的感覺而低音亦夠潛, 問過價只是一夜夫妻萬二蚊, 正當想跌錢時占哥回覆冇貨, 要到月尾先有, 真係天意弄人, 依家唯有放張相過嚟供奉下先

最後選呢隻,唔錯唔錯~
不過我自己就更愛B+W既聽感~
B+W 係出 Filter 架, 老友
佢咪就係去買左塊B+W filter囉…
今日係旺角栢裕 Allegro 落咗訂, 初九有新玩具, 因為顏色關係平咗$2200 (Elac 個網 D 相應該攪攪佢, 顏色怪怪呢)

B&W,B+W,BMW