登記成會員
搜索
查看: 9027|回復: 16

Nikon 16-35mm f/4 G ED VR & 24mm f/1.4 G ED

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

Nikon 的人今次真係有福, 新出 24.4 (預計萬五蚊)應該打破 28.4 二手價三萬蚊的神經價, 而另一支 16-35/4VR 個人覺得揸壞手, Wide鏡4光圈加VR究竟想點, 預計價一萬蚊, 不過 VR Fans 多, 一定熱賣, 況且 Nikon 有價冇貨, 一個字等

24.4 平過 28.4? 是同級別的鏡嘛?
Nikon 28/1.4 係舊鏡聽講人手制造, 二手抄價過三萬, 被 Nikon 友捧為神鏡, 不過世界輪流轉 24.4 一出 28.4 神話不再而家二手價被壓至八千 >>> http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=827558&extra=page%3D1 當然成交與否下回分解 ~~

16-35都要VR ??? 班VRfans係腎虛定柏金遜呀? Nikon成日出埋d無聊玩具俾d敗家精, 攪到我哋d職業用家叫苦連天, 正冚家link!
呢次真係害人不淺, iso 閒閒地12800 係好事, 依家攪埋 wide 鏡加 VR, 真係手持夜景? 科技進步人腦退步, 三級四級快門又要拗餐死, VR 識用與否唔清楚, 十萬個問題多的是, 到時問題多多影張相咁 RELAX 既行為就攪到好複習化, 測光經驗的老師傅已成歷史
nikon 唔做多D野又點引人去比多D錢買野
回覆 5# c_Foo

所以呢,我地 d 老餅上堂時,學生問"阿 Sir 我做攝影 project 駛唔駛買單反?" 我會答 "你老豆有單反就借佢部嚟用,冇就用阿媽部傻瓜機,或者用自己部電話都得。" 影相係睇創意、表達手法、意念、意景,同像素、ISO 無關。

上年有位同學真係攞部電話影街景,當然係有意念意景構圖ok果隻,最後會考攞咗 A

評分

參與人數 2積分 +2 收起 理由
c_Foo + 1 死板板例子,抵鬧!
Homan + 1 活生生例子!我加!

查看全部評分

回覆  c_Foo

所以呢,我地 d 老餅上堂時,學生問"阿 Sir 我做攝影 project 駛唔駛買單反?" 我會答 "你老 ...
egg_studio 發表於 9-2-2010 11:35 PM

活生生的例子,抵讚
抵讚就加分啦!!
回覆 9# egg_studio

c_foo 唔加,我加!
canon also released 550d same cmos as 7d
出 550d 只不過係流水作業, 工廠啤鴨仔, 第一部 Digital 設計開發有相當難道, 其後夾梗塞 d "好野" (拍movie就係個例子) 比你, 旗艦菲林機一萬數碼菲林機六萬, 數我就真係唔識計
依家千零蚊可以買番部 EOS-1 (菲林)玩下 (仲—有我最愛嘅 full frame)
上左去nikon試過16-35mm,冇咩特別,仲要街價9千幾。大家可以放下心頭大石!
支24就要遲多個月至到.
又一証明大光圈先係皇道的道理!

我係Nikon友有一皮係手我會買16-35/2.8,更何況加d錢14-24吸引力更大,出支16-35/4隨非貨源充足以快打慢吸引買家,否則不見得有什麼理由會好賣
比我都係一步上1424仲好
good lens but the price also "Ha Ha"