登記成會員
搜索
查看: 7989|回復: 9

Marantz SA15S2 / Rega Apollo 比較

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

預算八千蚊以下CDP, 唔同地方試,友誠14/F試 Marantz SA15S2 (Marantz PM15S2 & Elac BS244)比到既感覺分析清晰音場較闊中音暖低音差些少, 而添置3/F試 Rega Apollo (一萬蚊歐洲Int Amp & Elac BS244) 感覺普通, 其實初初心儀 Rega Apollo 因為設計簡單純CDP相信質素有返咁上下, 但試聽後 Marantz 比到感覺較好, 點算?

聽 Jazz, Blues & 流行曲多.

自己都有哂答案,仲洗諗?
有選擇先至煩......
但試聽後 Marantz 比到感覺較好, 點算?

仲要平少少,你話點算?

我就唔玩HI-FI住,下一目標係iPad… :p
不過個晚既現場感真係好好,如同致身其中~
平少少? Marantz SA15S2 $7600, Rega Apollo $6500, 最緊要買到自己啱既 CDP。

iPad 有乜好? 不過係大型的 iTouch,見客方便d, 型d ?
個人推 MARANTZ SA15S2 本人覺音色比較溫潤,如果配對 Roger 出人聲應該有不錯效果,而且DAC模式將來可作解碼用,一物多用抵玩 !!
咦 hawaiiandaily 兄對 HiFi 有研究喎,可以分享下嗎,你用緊咩 HiFi ......
我老逗用緊
盤    Sony CDP-X5000 改陶瓷蓋
前級 Marantz 7
後級 Marantz 9 or Macintosh MC 225 Ampli a tubes
喇叭 KEF 型號晤記得 or Roger 仔
Marantz 7+9 好多 HiFi 友既 dream 機,世伯好野