登記成會員
搜索
查看: 3657|回復: 3

又一次科學都解釋唔到的事情 -- HiFi編

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

係網上見到一段討論,講及不用錢的提升聲音質素方法......

"早兩三個月,買左本HIVI, 其中提及過放一塊簿簿的毯放CDP 四腳中間, 毯子不能接觸機體任何地方.

小弟用一塊眼鏡布放在CDP 四腳中間, 聲色果然提升, 高音滑了, 整體感覺舒服了"

取錄自 : http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=27544&extra=page%3D4

又比我見到 d 連科學都解釋唔到的奇怪事喔
相信是布料吸收聲音震盪,減少不必要的共震,令音質提昇吧!
另外,心理因素影響又有無?
以前細路仔年代聽過一個傳聞,話響CD外圍用綠色marker油一圈,咁就會提升音質。
係網上見到一段討論,講及不用錢的提升聲音質素方法......

"早兩三個月,買左本HIVI, 其中提及過放一塊簿簿 ...
c_Foo 發表於 14-1-2010 03:44 PM

用 ipod 囉 ... 唔會震喇掛 ... ; 分明係陳壓式專有明詞吹牛 ...

下次我開個 post 話每天早睡早起 ... 一個月你套 hifi 就會靚聲都得既遮 ....