登記成會員
搜索
查看: 5260|回復: 9

香港電腦節vs深水埗電腦節

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

最近在深水埗舉行了2個電腦節, 造成這奇怪事是由於參加香港電腦節的商會會員與沒有參加電腦節的電腦商埸商戶出現不和, 腦埸商戶指電腦節分薄了腦埸的人流,有些參展商又割價促銷, 令本身生意欠佳的腦埸商戶雪上加霜, 最後更導致有商戶倒閉收埸。而主辦香港電腦節的電腦商會就在記者會上一一澄清及反駁, 以下是電腦商會發出的新聞稿

1.《香港電腦節2009 – 資訊科技大匯展》記者會
2. 澄清有關對香港電腦商會的無理指摘
3. 香港電腦商會回應‏

Press_Release_Jan_7_revised_SSP.pdf

143.39 KB, 下載次數: 2, 下載積分: 積分 -20

Press_release_chkci2.pdf

134.9 KB, 下載次數: 2, 下載積分: 積分 -20

Press_release.pdf

120.46 KB, 下載次數: 2, 下載積分: 積分 -20

咁都搞壇羅生門…
不過咁搞,D價會唔會越鬥越平?
咁啱有朋友想買個平價大MON
係咪同時期攪電腦節, 如果係的話點解唔分開攪?

"有些參展商又割價促銷, 令本身生意欠佳的腦埸商戶雪上加霜, 最後更導致有商戶倒閉收埸。"冰封三呎非一日之寒, 一個電腦節就攪到倒閉收埸, 真係要險討下......自己
因為有電腦節,我如果唔係好趕,我買嘢都會等電腦節先買,咁對於做生意黎講,一年先係做電腦節果"浸",咁就真係 PK
今晚約人係SSP等順便入去八下,我淨係睇external HD, buffalo HD-PX : MiniStation™ 500G, $759,平時冇留意唔知平左幾多。不過今晚都幾多人,見到大部分人都買mon同買netbook.我初頭仲以為個電腦節會係街做果隻,原來都係係返商埸做.
回覆 5# willywong

我都想買個 external harddrive. 之前見 Buffalo 有隻 support Time Machines, 係咪你見果隻?
回覆 5# willywong

Willy今晚幾點去?
我都有性趣去SSP八卦下support time machine 的HDD…
回覆 7# Homan

唔好用 external HDD啦, 起個 NAS server 好過啦.
NAS server 係咩??
簡單d講,係個 external harddrive case, 不過可以經 Lan 線 or WiFi 放響 network 上,用 SMB, FTP 等方法取存,響街外連接也可以。有d 可以放埋網頁及幫你 download BT, 然後經上述方法響屋企或街外睇。

我想買果個可 support Mac 機的 Time Machines, 令一部或幾部 Mac 機經 network 做 backup