登記成會員
搜索
查看: 7499|回復: 18

小白2代出場!Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

根據Digital Camera Review (http://www.digitalcamerareview.com/default.asp?newsID=4195) 網站的公佈,Canon於今年三月將會推出小白二代!

鏡身重量不會大變下,設計上會比上一代更耐用。
新設計的鏡片安排,包括5片UD及1片螢石鏡片,在整個zoom range下提供更佳對比及PQ。
擁有更快的對焦速度外,也縮短了最短的對焦距離,只要1.2m。

沒有加入最新的Hybird IS,更新的防震系統可達到安全快門減四級。

根據canon日本網站,小白II代定價為30萬日元。

e+日圓8.x算,來到香港估計24k走唔甩
而家玩相機真係高消費玩意喔
cfoo,你昨日比alex用個枝粗我我碌炮既長炮,我一聽身價,自己枝炮都即係好似d海参浸水後收縮..
回覆 4# hongdonald

海參浸水後好似唔係收縮啵,兄弟!
咁充血發大law
自從有了大白之後, 剩係想要定焦鏡

想搵支靚既135L
回覆 3# c_Foo

我識得揾食果班都未駛用到..... 好似越 pro 就越少 pro 人用
真係好期待呢支鏡~
回覆 8# egg_studio

變左有錢人既玩意
回覆  egg_studio

變左有錢人既玩意
sunnyslhf 發表於 15-1-2010 09:52 PM

咁......我都聽過一句名言,係一個攝影初手講:唔係紅圈我唔用㗎
咁......我都聽過一句名言,係一個攝影初手講:唔係紅圈我唔用㗎
egg_studio 發表於 15-1-2010 11:51 PM

班主都曾經自製過一枝18-55既紅圈鏡,價錢相宜。
回覆 11# egg_studio

紅圈,自己買支筆畫個圈咪得law..
回覆 11# egg_studio

講:唔係紅圈我唔用㗎,個果初手就用緊支 135mm L 啦。我用 50mm 1.8 就已經好滿足。
夏威夷人日報: 咁你中長焦用咩鏡呢? 下次出來玩下我支小鋼炮丫... 你會愛上佢架!

PS: 幾時一齊「礦泉水之旅」呢?
回覆  egg_studio

講:唔係紅圈我唔用㗎,個果初手就用緊支 135mm L 啦。我用 50mm 1.8 就已經好滿足。 ...
hawaiiandaily 發表於 27-1-2010 11:27 AM

我知唔係你講,果位新手好似冇嚟呢度
回覆 15# Homan

我用 28-300mm 一鏡搞掂。「礦泉水之旅」要 2 月 18 號後才能進行。
回覆 16# egg_studio

我都係新手加用貴器材嗰批黎嘛,一陣誤會係我講就仆街啦。
唔知幾時出支小小白IS2呢?