登記成會員
搜索
查看: 19243|回復: 17

自己動手Print相 ~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我喜愛影相, 不過數碼年代的發展曬相好像已成過去, 隨即而來Print相已經是新趨勢, 看看各大Printer廠商推陳出新, 科技日益進步, 自己Print相可以更快更易得到理想的相片呢! 以下想分享我自己Print相的故事 :

大概兩年前買咗部Printer, 目的是想同剛出世的BB女Print相, Printer尚算冇買錯, Canon A4 Size 四色印相Printer, 但Print出黎的效果強差人意, 出來的顏色同Mon不乎(Mon已Cal色), 途中不斷試不斷尋求解決方法, 曾經有一刻想去買Cal Printer儀器, 不過同專業Sales傾過話四色墨水Printer唔值得投放金錢去Cal, 一來專業Print相有8至10色墨盒, 而且Cal Printer儀器価錢差不多兩千大元, 返到屋企見到偏哂色的相片欲哭無淚......

係機緣巧合下係網上見到一部Canon A3+ Printer型號為Pro 9500, 當時其實想買Pro 9000, 因為Pro 9000供印制彩色相片而Pro 9500供印制黑白相片, 經資料搜查9500用LUCIA INK, 印相顏色更耐久但更貴, 機身內藏10色墨盒每盒大約$100, 係未到黃河心不息情況下以兩千元入手呢部較大型Printer......

買齊原廠墨水靚相紙, Print張震撼的A3+相吧, 出來的相一如以往, 感覺前所未有的可憐, 浪費紙墨外一部專業Printer仍未能解決當前問題, 便決定去Canon CS走一轉問問, 原來問題簡單不過, 只要係電腦Printer Setting內Set Default (不作任何顏色處理), 顏色交由Photoshop去做吧, 返屋企第一時間試試, 嘩一聲~~LUCIA INK 加 A3+Semi gloss photo paper, 不得了...人都開心咗!

用PS圖片處理後出相

用PS圖片處理後出相

Pro9500出相

Pro9500出相

A3+相紙

A3+相紙

多個墨盒又要補給

多個墨盒又要補給

評分

參與人數 1積分 +5 收起 理由
egg_studio + 5 支持出血

查看全部評分

Cfoo果然係專業牛b級啊,小弟係影相/color management方面要向你多多學習~
學我?! 我半桶水咋, 真正既大師級人馬尚未出手, 出呢d post只係想拋磚引玉大家研究研究 (我愛死呢個圖案)
點解 d 圖係 pc 睇變哂方型既? 我尋晚辛辛苦苦唔訓攪到兩點幾出呢個 post 喔(用 MAC post)
MAC同PC果然大不同啊
cfoo的Gear令人流哂口水
MAC同PC果然大不同啊
cfoo的Gear令人流哂口水
hongdonald 發表於 17-12-2009 10:36 AM

有幾大不同
有幾大不同
c_Foo 發表於 17-12-2009 10:59 AM

淨係「MAC友」呢個LABEL都值回票價啦![
回覆 4# c_Foo

點方形法?可否 cap 個圖給我看看?
點cap? 我係電腦幼園生
會唔會係公司個 mon 比例 4:3 所致
小弟剛剛入手了Canon PIXMA MP648
動手print了一張相試試…
分別用Canon Easy-PhotoPrint EX 及 Photoshop 去print
發覺用Canon Easy-PhotoPrint EX出來比較灰暗(分別on/off了「vivid photo」)
而用PS則明顯較光亮,但漸變色位起粒粒!十足十十幾年前的電腦GAME CG咁…
首先不理cal mon 問題(因為同一張相不同色應該是setting問題)
大家想print時相會如何處理?
用咩setting出係最簡單而又有「一般人可接受」的效果?
其實,用以上的 print 相 printer  (唔係用 4 色 inkjet + plain paper) 成本同出街曬有幾大分別?
回覆 12# egg_studio

一定貴過街曬, 相紙$1, 墨水四盒$400約 print 800張, 大約數$1.5/張, 不過自己 print 相滿足感冇得計
我當然明白創作嘅過程及樂趣。

咁即係如果用途係純粹 print 相,冇乜特別要求,咁出街晒會平過自己買 set 嘢 ?
回覆 14# egg_studio

當然, 曬相鋪已經做爛哂
4R一定街鋪平, 8R或以上就差唔多, 我用開果隻260gmA4相紙, $60/20張, 墨唔一定要原廠, 坊間幾隻大牌子都ok(大陸貨除外),價錢係原廠嘅一半。$3(相紙)+$4(墨水)=$7,街曬一張12R(A4)若$20, 更重要是Printer出d色及層次豐富得多, 亦可以跟足個mon(如果cal得準)。
Printer setting方面, 我用開lightroom control printer, Canon的 Easy photo出d色好怪, 不過部printer要手動調正一下

跟你個mon調整色彩及深淺(print張色版慢慢對, 呢個過程會浪費唔少相紙同墨)

記得揀番vivid photo 內的 photo optimizer

攪好之後記得save底個setting, 下次call番出來用(每隻相紙都要做一個

唔該哂alex兄… 我無lightroom 唔知PS可唔可以呢…
呢個星期日試試佢先~
一樣可以, 不過重點係 Cal Mon 先