登記成會員
搜索
查看: 7151|回復: 14

Nikon VR 遠攝長炮:AF-S NIKKOR 300mm F2.8 G ED VR II

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

專業的遠攝長炮或多或少都有「省招牌」的作用,Nikon 繼 07 年更新了 400mm、500mm 及 600mm 三支長炮後,剛剛又為 300mm 作出更新,推出了內置 VR II 防震技術的 AF-S NIKKOR 300mm F2.8 G ED VR II。
作為 AF-S Nikkor 300mm f/2.8D IF-ED II 的後繼,最新的 AF-S NIKKOR 300mm F2.8 G ED VR II 最大的不同當然是加入了 VR II 防震,系統可有效提高約 4 級的安全快門,配合鏡頭的 f/2.8 大光圈,於低光拍攝絕對可大大增加拍攝的成功率。鏡片採用了 8 組 11 片設計,當中除了用上了 3 片 ED 鏡片以消除遠攝中常見的色散,亦設有 Nano Crystal Coat 納米塗層技術,以減少鬼影及眩光出現的情況,從廠方提供的 MTF 圖表中,鏡頭便充分展現出其畫質方面的水準。
AF-S NIKKOR 300mm F2.8 G ED VR II 預計將於 2010 年 1 月 29 日推出,定價為 730,000 日圓。

AF-S NIKKOR 300mm F2.8 G ED VR II

AF-S NIKKOR 300mm F2.8 G ED VR II
chng 買咗未?
nikon區終於有新貼!
讚! 有埋圖仲好!
我都有 Nikon 遮光罩,所以都算半個 Nikon 人

回覆 4# 的帖子

我有個nikon鏡頭蓋,都係半個nikon人…
我有副用nikon 鏡片既眼鏡,咁算唔算nikon人啊!?
我都有 Nikon 相機帶, 好好用喔 (好似係度報到咁款)
回覆 2# egg_studio
我想買ar,但無時間ar
回覆  egg_studio
我想買ar,但無時間ar
@~騏~@ 發表於 15-12-2009 09:35 PM

放心啵騏師兄,有錢自然買到啦…
回覆 8# @~騏~@

咁你將 d 錢交比我,我去買啦,你響街口等我。
730,000 YEN 即係港紙幾多? 官方定價又係幾多?
以今日兌換率8.654, 咁支炮成$63,000, Nano + VR II 利害
6萬幾? 貴C記328一倍咁濟?點玩?
有咩玩唔起, 毒品大把人玩得起, 再唔係安信兄弟幫到你
呢個icon真夠淫蕩!