登記成會員
搜索
查看: 19666|回復: 10

FOTOP.NET 之問題!!!

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大家有冇發覺UPLOAD到FOTOP,NET的相片色彩感覺差少少,而且有時會出現細相同大相會唔同,什至拉到張相變型,要收費既相簿網攪到如此差勁真係要比隻豬仔佢!!!

以下就是問題所在 >>> http://www.fotop.net/bRYANcHAU/bRYANcHAU143?page=1
阿Alex 一向都咁話,話佢壓到張相會爆爆地
我今晚就一齊睇下同一張相係 FOTOP.NET 同 FOTOLOGUE 既分別。
其實呢個問一直困擾我耐, 當年由於網上相薄選擇不多,加上本地設sever的更只得fotop一間,所以便用了, 但現在網上相薄選擇五花八門,加上功能及介面也愈來 愈多,而fotop卻固步自封,不思長進。實在難以吸人繼續使用下去。
以下是我較早前向他們反影關於相薄色彩及超連結的問題,但他們的回覆卻令人失望。不但不去解決問題,還把責任推給別人,就像我們的政府一樣無能。

問:
管理專員你好,

我用了fotop.net的相薄己有4年多了,對你們的服務及網站的管理也非常滿意,只是有以下2個問題解決不到,看看能否幫忙。
1. 我大部份upload到相薄內的圖片都save了colorspce profile, 但之後開出來看卻發現顏色不對,簡單說是色彩淡了大約30%
   亦因此當我將相片外連到其它地方時所看到的顏色也失真了。 我提供了一張電腦屏幕的圖片以作參考(圖片2),希望你們解答。

2.我在某些網站或討論區輸入www.fotop.net後會在現亂碼,例如在uwants每當我輸入www.fotop.net/AlexPhoto 就會變成www.@@@@2007-5-2/AlexPhoto
  請問為何會這樣?但有些留言卻能出到(請看圖片1)

Thanks
Alex Chang

答:
From: [email protected]
To: [email protected]
Subject: Re: 關於相薄內的一些問題
Date: Fri, 13 Jun 2008 23:54:14 +0800

1. web browser 不支援 color profile, 而你的 photo editing software support, so 你會係 IE 同 acdsee 睇倒唔同的 color, 你可以直接試試用 IE 開你的原 file, 你會發現 color 一樣會同 acdsee 內不同

2. 因為 uwants cheap, 驚死人係 uwants 入面 promote 其他 website, 將其他 website 的 link 轉做沒有意義的 link
你圖片可以出現 fotop.net/Kenji 的 link, 因為 Kenji 係 uwants 其下的 adhere.hk 賣廣告.
原帖由 alexphoto 於 2008-10-28 14:26 發表
其實呢個問一直困擾我耐, 當年由於網上相薄選擇不多,加上本地設sever的更只得fotop一間,所以便用了, 但現在網上相薄選擇五花八門,加上功能及介面也愈來 愈多,而fotop卻固步自封,不思長進。實在難以吸人繼續使用下去 ...

問題1.fotop 唔支援 color profile 係咪第二 d 網上相簿支援? 答案暫時未清楚但昨晚我同時開 fotop.net 同 fotologue.jp 睇同一張相係有分別,不過是好少的分別 fotop.net 光 d,fotologue.jp 相對暗 ( 不過我漏左開原相睇, 所以今晚會作比較再話比大家知! )。

問題2. 作為一間公司,仲要 formal 咁出 email,文字間竟然出 cheap,驚死人,沒有意義這樣負面的文字,大佬呀! 我讀得書少都清楚這些文字係唔出得街,更加顯示出回覆者的個人修養。
原帖由 c_Foo 於 2008-10-29 09:54 發表

問題1.fotop 唔支援 color profile 係咪第二 d 網上相簿支援? 答案暫時未清楚但昨晚我同時開 fotop.net 同 fotologue.jp 睇同一張相係有分別,不過是好少的分別 fotop.net 光 d,fotologue.jp 相對暗 ( 不過我漏左開原 ...

不如你upload同一張相上去兩個相簿,再download番落黎,再post出來睇下有冇分別?
fotologue.jp download 唔到相落黎,呢個係佢既可愛之處 !
昨晚試左同一張相係 cs3, fotop.net 及 fotologue.jp 既分別, cs3 原汁原味不須多講, 而 upload 左上去 fotop.net 及  fotologue.jp 都有一定程度失真, 色彩淡左兩者程度差不多, 個人感覺大約淡左 20% 左右, 而 fotop.net 既相比較粗些少, 而 fotologue.jp 相對較滑, 可能是 fotop.net 比起 fotologue.jp 的相片編排較大而引致.

既然 fotop.net 及 fotologue.jp 都有一定失真而又未找到另外相簿取代, 個人較為傾向使用 fotologue.jp, 好處包括不須費用, 版面設計討好, 相片不能download, 而限制是每個月只可 upload 20mb ( 其實可壓縮及更換相片問題不大 ).

大家睇下我既簽名相簿已改就知 fotologue.jp 已代替舊有相簿呢!

不過我個FOTOP未過期
過期後我又跟下c_foo過檔先!

其實我用fotolegue仲早過fotop呢!
我個 fotop 係 2/12 到期,依家急切要做的是將 fotop 相片 download 哂落黎, 跟住就說一聲 goodbye !!!
試試photoshop.com
小弟用佢來貼相,pq唔錯
fotop只係作contact用途