登記成會員
搜索
查看: 14224|回復: 13

嘆惜 ~~ 討論區風氣!!!

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

剛剛睇完友版討論區,一位網友討論用50D相機拍婚禮,想請教一下有乜用家心得及配邊支鏡好,但大部份網友回覆都是人生大事一生人一次並叫版主請主人家請位主力攝影師吧!
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=584910&extra=page%3D1

上述最大問題是大部份回覆都是離題,並沒有幫助樓主將疑問解決,而且更進一步令討論氣氛升溫,有位幫唔到忙既人兄更另出post就樓主不是 >>http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=585821&extra=page%3D1,咁既討論風氣真係令人髮指(其post更註明唔岩咀勿插 ),直接反射到其個人既內心世界幾咁害怕人插,雖不見其貌,但可聯想到面目多麼可憎。

小弟認為大家來自各行各業,文化背景亦不同,但互聯網可使我們互相聯絡,可分享資訊經驗,慨念是十分之好,大家應珍而重之,不應利用討論區的空隙,來不斷”插”人,不能分享資訊其實損害的是自己,亦用自己的情感投放別人身上,回覆者怎知樓主背景如何,技術層面有多高,而就憑樓主post兩句說話就可斷其背景?如果可以的話,恭喜你!!!你可以開檔做個風水師,以這樣的高超技倆相信可以撈得風生又水起,何須浪費時間係度做損人不利己的事情呢?

而看過中國或者台灣的討論區,討論的風氣十分良好,其實討論的問題都是邊種器材好,使用上的心得,但回覆的都是良性的說話,漸漸地討論風氣日益旺盛,討論的內容更有內涵。

各位互聯網老友,要出氣定要討論,大家慢慢唸喇~~

呢個問題o向友網一直都有,唔知係香港人問題定係乜?
去x光區,就有一班人係唔係都插,例如一句「lighting is wrong」,但又講不出有什麼「wrong」…
去人像區,就係唔係都比個「 」,純粹插咀…
有人問器材好壞,就沒頭沒腦的回應人家一句「影好d相先啦…」
遇上反對聲音,更加慌死蝕底加上句「個人意見、不喜勿插」…

呢條係我係友區少量回覆post之一,但一網友又係離題,兼且想挑引小弟出相求證,實質係出相後插(或者我唸多左喇~~)
http://www.dchome.net/viewthread ... &extra=page%3D2

兄弟們!!!討論區原意是資訊性平台,如果想出氣或者為求一泄不如去運動下或者去山頭大叫效果會更加好!!!
原帖由 c_Foo 於 2008-10-27 16:51 發表
呢條係我係友區少量回覆post之一,但一網友又係離題,兼且想挑引小弟出相求證,實質係出相後插(或者我唸多左喇~~)
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=584434&extra=page%3D2

兄弟們!!!討論區原意是資訊性平台,如果想出氣或者 ...

咦… 你指果個乜鬼「16號仔」呀?
唔好q 理佢咪得囉!
「16號仔」仔固然唔使理,不過隻狗仔係咁吠~~
狗仔好易搞者,閹左佢就冇咁好火氣架喇!都係果個乜鬼人造人16號難搞d..........
16號冇乜火喎!!! 唔通?!...........................已被閹割左???
原帖由 c_Foo 於 2008-10-29 10:05 發表
16號冇乜火喎!!! 唔通?!...........................已被閹割左???

老左掛我估… 17號大鐵人都唔見左咁耐,何況16號?
原帖由 Homan 於 2008-10-29 10:09 發表

老左掛我估… 17號大鐵人都唔見左咁耐,何況16號?

16號.....?佢個英文名係..........「SIXTEEN」?
邊個幫佢改架?唔通係17號.......?
咁17號又係乜水?.................哦....佢未返.............
呀?唔記得自我介紹,我係28號....鐵人28
17號大鐵人去左研制人造人,係2008年終於成功面世,而新產品功能上可發聲,有動作,會食野同訓覺,毀滅地球依家唔敢作出肯定性評論,但可以肯定威力係無限 !!!
要補充一句,新人造人暫時稱號係 VER17.0.1 ~~
原帖由 c_Foo 於 2008-10-29 11:07 發表
要補充一句,新人造人暫時稱號係 VER17.0.1 ~~

仲要令到製造者茶飯不思、波都唔踢!
真係「人又笑、狗又吠」呀!
波是有踢的,不過是選擇性的踢!
另外想請教下「人又笑、狗又吠」何解?!
原帖由 c_Foo 於 2008-10-29 11:39 發表
波是有踢的,不過是選擇性的踢!
另外想請教下「人又笑、狗又吠」何解?!

呢個要請教下「ahtam」版主了!