登記成會員
搜索
查看: 21258|回復: 9

無損音頻壓縮編碼 (FLAC)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

最近見D巴打都開始玩耳機,但用高檔耳機聽勁壓縮的mp3?
可以試下用FLAC格式…

FLAC即是Free Lossless Audio Codec的縮寫,中文可解為無損音頻壓縮編碼。
FLAC是一套著名的自由音頻壓縮編碼,其特點是無損壓縮。不同於其他有損壓縮編碼如MP3WMA(9.0版本支援無損壓縮),它不會破壞任何原有的音頻資訊,所以可以還原音樂光碟音質。現在它已被很多軟體及硬體音頻產品所支持。
另外,如果用FLAC格式的歌,可以是大到幾十mb的一首歌,相對我們一般一首歌只是幾mb的size,可想而知FLAC的資訊內容是大得多的…
而一眾Apple的信徒,則要用Apple 自家有AiFF
更多有關FLAC的資料: http://zh.wikipedia.org/wiki/FLAC

英文:http://flac.sourceforge.net/
點解唔用wav? apple既話一係aiff一係就apple lossless吧
原帖由 hongdonald 於 2009-8-25 21:02 發表 點解唔用wav? apple既話一係aiff一係就apple lossless吧

from: http://www.obsessable.com/featur ... dio-formats-primer/
FLAC is popular with the audio enthusiast scene, as the files created are smaller than WAV files, though the files still maintain all the audio fidelity of a WAV file.

FLAC質素基本上和WAV都是「lossless」但file就細點。
有心機可以刨刨條link,佢有簡介不同的格式之優劣。

原帖由 hongdonald 於 2009-8-25 21:02 發表 點解唔用wav? apple既話一係aiff一係就apple lossless吧

小弟所知 : 如果用 wav 檔既話係唔可以好似 mp3 咁響連線找到該歌曲之資料 ( 如歌名 , 專輯名稱 , 唱片封套...等 ) , 至於用 apple 既 aiff 檔就好似可以得 ... ( 如不對請補充 )

原帖由 wongfai 於 2009-8-26 00:49 發表   小弟所知 : 如果用 wav 檔既話係唔可以好似 mp3 咁響連線找到該歌曲之資料 ( 如歌名 , 專輯名稱 , 唱片封套...等 ) , 至於用 apple 既 aiff 檔就好似可以得 ... ( 如不對請補充 ) ...

係其他機上唔可以,ipod係得既

原帖由 Homan 於 2009-8-25 23:11 發表 from: http://www.obsessable.com/feature/mp3-vs-flac-vs-wav-audio-formats-primer/FLAC is popular with the audio enthusiast scene, as the files created are smaller than WAV files, though the files still ...

WAV先係原汁原味啊,加上呢度巴打聽歌既player多數係mac product la

原帖由 hongdonald 於 2009-8-26 13:07 發表 WAV先係原汁原味啊,加上呢度巴打聽歌既player多數係mac product la

咁大哥你又介紹 AIFF ?

原帖由 c_Foo 於 2009-8-26 13:22 發表   咁大哥你又介紹 AIFF ?

aiff冇album art

但歌曲資料就可以show出來

mac人梗係用番aiff la