登記成會員
搜索
查看: 26224|回復: 7

華山軍路行山遊(多圖)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

秋高氣爽,又係行山好日子。

今天輕鬆一走新界東北華山,從上水沿華山軍路往坪輋。華山軍路全程 5 公里,體力要求不高,早上有不少當地人晨運及練單車;山下有解放軍靶場 -- 上面行山、下面打靶,軍民一樂也。

華山軍路入口響文錦渡及虎地坳附近,冇街名,所以好多人都搵唔到,唯有看圖認路。

認吓右邊個招牌。

行幾百米後,路一開二。左邊係華山軍路,右邊係華山下路。

華山下路可通往另一隱世勝景「虛白祖山界」(另看:夜遊華山探秘 -- 「虛白祖山界」

之後軍路一條,冇分叉,正常唔會蕩失。

向北望,山下係冷門單車練車路線恐龍坑,遠少少係將於 2016 年年頭開放嘅禁區。(另看:第三階段禁區開放 -- 單車路線前瞻及介紹

另一邊,遠處高樓大廈就係上水。近處係華山村,及響好耐之前網台節目介紹過嘅風水地「烏鴉落陽」。

越野單車手應該認識嘅天平山,正身係大嶺練靶場。

今日有打靶,所以紅旗高揚!

行到軍路最斜之處,發現一輛 Collora,響不自量力情況下,勇闖軍路,結果唔夠力上山,又冇位調頭,動彈不得。

早兩三年響香港某個「七分假、兩分作大、一分真」嘅討論區上,曾經興起揸車上華山,令不少人信以為真,以為一般日本車仔可以上到軍路(但人地係揸 4x4)。結果係,當時不少私家車被困山上,而拖車入唔到,入到果啲收幾倍價,而且第三保唔 cover。今日所見,該車兩側被野草及樹枝刮花,倒後鏡撞爛 -- 幾年過後,仍有人上山做傻事。

軍路末段,山頭上有一軍徽。今次行過,又見軍徽被重新上色。相對古洞北軍徽,一年只能「出現兩次」,同為殖民年代軍徽,下場如此不同?(另看:古洞北蘇格蘭兵軍徽 -- 航空圖及實地考察

軍徽地勢陡斜,又冇相機,只能以電話「盡影」。

另一邊可見通往老鼠嶺馬路。(另看:第三階段禁區開放 -- 單車路線前瞻及介紹

再落少少,隱約見到北區隱世勝景(但經網台介紹後,已十分著名)-- 山雞湖。不過,今日並非打風過後,所以未有鏡面出現。

另看:
北區隱世勝景 — 山雞湖 + 上水華山軍路

大笪地山雞湖相關內容

最後穿過鐵閘,完成華山軍路。

細個行過, 印象中沿途有頗多石英礦
記得當時係串遊禾徑山路一個小山崗上的「咚咚石」
點冬冬法?
所謂咚咚石係一舊水平大石, 拎舊石扑落去是敲得響的
我諗有點類似海下東風石

不過年代較久遠(十幾年前), 只記得係五洲路以北、禾徑山路西面的一個小山崗
個軍徽好特別,難唔難搵??
ChanLing@FB 發表於 15-11-2015 09:57 PM
個軍徽好特別,難唔難搵??

呢個唔難。從上水往坪輋,若唔好一路行一路玩電話就會睇到。
唔知有無睇錯, 早幾日搭車經過沙頭角公路都見到
冇睇錯,響沙頭角公路會見到,特別係之前又油過顏色。(亦表示你搭車時冇做低頭族~)