登記成會員
搜索
查看: 10170|回復: 21

重遊金門之旅 2014 速報

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

2012 年,初探大小金門兩島(另見復活節大、小金門遊(遊記 + video)-- 金門旅遊)。2014 年,一行十七人,從深圳包車前往廈門,經小三通航線往金門,輕鬆遊島兩天。

先嚟照片講故事,詳細後記稍後推出。

第一晚去番兩年前光顧、食物地道、價錢又大眾嘅「記德海鮮餐廳」。

住又係住番兩年前嘅民宿,房價同樣同兩年前一樣(民宿詳情、歷史及房價請睇舊 post)。

今次加遊高梁田,期間遇見一對香港男女響田野間影相,可見將來,高梁田會繼東江水管,成為婚照熱地!

「古寧頭」城門。

荒廢軍營。

兩年前光顧金城鎮(大金門最熱鬧及文明地方),食過一間十分好嘅牛肉麵。可惜,呢間牛肉麵下午「落場」,所以去咗隔離果間,價錢一樣,味道完全兩回事 -- 鋪名就唔開,不過大家若想食好嘅牛肉麵,記得唔好去呢間。

「建功嶼」 -- 與兩年前相比,石路兩側無啦啦整咗四個人,個人認為,破壞景觀之餘,與該地風景及歷史格格不入,有畫蛇添足之感。

「莒光樓」 -- 舊 post 已提,若時間緊迫,可 skip 此景點,不過夜晚回民宿時經過,見有聲光演出,一看,不錯。(不過裏面的展品仍舊,有興趣可看,我就冇乜興趣。)

「翟山坑道」。

兩年前經過,但不准入內嘅軍營。今次「順利」入內,一睹「愛的教育」。

金門特產高梁酒。酒廠報稱可參觀,可惜只限睇相、video、模型及 gift shop,釀酒過程冇得睇現場。

前往島嘅北岸途中嘅高梁田。

島北岸嘅「馬山廣播站」。
DesmondWan@FB 發表於 7-9-2014 08:00 PM
哦....我以為禁單車
咁去玩梗係安全好...邊個出事都唔想
多謝提供,,,其實我朋友都係兩或三年前去...是否當 ...

分享多少少資料 -- 金門島上有幾種交通工具:

• 免費單車:唔計自已己響香港帶去,有政府免費單車及租單車。免費單車一如之前所講,我地第一次去時就以為踩得過,亦已經抱住「唔駛錢唔好有期望」嘅心態,結果都係中伏。
  • G 牌單車:所以,第二次去時經民宿代租單車,$300 台仔一日,當然係台灣名廠 G 牌 -- 相對免費單車,G 牌當然係宇宙最強,比神七日創世仲要偉大,但其實比吐露港租果啲單車差唔多。
  • 電單車:$350 台仔一日,比單車貴 5 草台仔,有國際牌就租得。我老婆都係租呢種車。極速唔高,約 40 km/hr。
  • 私家車:$1800 台仔一日,同樣國際牌搞掂。
  • 的士:我地響小金門包的士,$1000 台仔一日,坐 5 個人,司機又係導遊,帶我地去晒小金門名勝。
  • 觀光巴士:班次疏落,民宿附近冇得搭 -- 要轉車出「省城」先有,所以不如自己租車好過。

誤會了,我意思唔係金門政府規定唔準踩單車,而係講若我地將來再去金門的話,會規定團友唔準踩單車,原因係金門政府提供所謂免費嘅單車,嚴重缺乏維修,加上金門本身提並非平坦嘅地方(丘陵地形),若用當地政府提供嘅單車對駕駛者會有一定危險性。

早前響某電台節目訪問咗一個報稱去過好多次金門嘅「達人」,達人仲推介金門啲單車及路線有幾好幾好,信佢就即死。所以大家要格外留意。

上次去金門就租電單車,價錢廉宜,可推薦。
egg_studio 發表於 7-9-2014 06:27 PM
誤會了,我意思唔係金門政府規定唔準踩單車,而係講若我地將來再去金門的話,會規定團友唔準踩單車,原因係 ...

哦....我以為禁單車
咁去玩梗係安全好...邊個出事都唔想
多謝提供,,,其實我朋友都係兩或三年前去...是否當地車就沒留意
不過你咁講就不選擇單車..
你哋就好啦~

你可以 join 架!

好後期先知你哋去金門,下次有團早啲通知我哋啦
wongdavid 發表於 25-4-2014 12:29 AM

因為今次包車去,未「公開認購」前已經「內部認購」晒d位,連 post都唔駛出,下次早 d通知你。
egg_studio 發表於 25-4-2014 02:22 PM
因為今次包車去,未「公開認購」前已經「內部認購」晒d位,連 post都唔駛出,下次早 d通知你。
...

期待呀
wongdavid 發表於 25-4-2014 12:29 AM

「你哋」?
如果join 你可以吹雞吹到幾多人?

Homan 發表於 26-4-2014 12:33 PM
「你哋」?
如果join 你可以吹雞吹到幾多人?

要睇去咩地方,如果趣味性大又唔使花費巨大的話,要搵5-6人應該也可以
wongdavid 發表於 26-4-2014 06:43 PM
要睇去咩地方,如果趣味性大又唔使花費巨大的話,要搵5-6人應該也可以
...

趣味性同花費呢兩項都十分主觀㗎喎。

例如行博物館,同一間博物館,有 d 人行幾日都好「趣味性」,有 d 人行十分鐘已經話悶。

egg_studio 發表於 26-4-2014 07:37 PM
趣味性同花費呢兩項都十分主觀㗎喎。

例如行博物館,同一間博物館,有 d 人行幾日都好「趣味性」,有 d  ...

所以要睇你哋去邊先,但去天然景觀地方有興趣嘅人會比較多
金門又係我想去的地方.......每次假期未能配合前往
今年去今門已經發現當地政府為咗「搞旅遊」而興建咗一啲無無謂謂嘅嘢,金門已經變質了。有興趣去就快啲,遲啲變成台北高雄就xx 同kk,而且仲we 了。
egg_studio 發表於 6-9-2014 02:38 PM
今年去今門已經發現當地政府為咗「搞旅遊」而興建咗一啲無無謂謂嘅嘢,金門已經變質了。有興趣去就快啲,遲 ...

我希望下年搞得成..之前朋友踩車都話好正....
講真,踩單車就完全不及大陸(你朋友應該冇返過大陸踏了……)我地若有下次的話,會標明「不可踏單車」,因為租電單車或私家車會便利好多。
講真,講起就火滾,我地第一次去時就好天真好傻地以為金門踩單車好好,結果今次(第二次去金門)就規定要租單車及電單車。玩完今次後,就規定下次不可以踩單車。
egg_studio 發表於 7-9-2014 02:27 PM
講真,踩單車就完全不及大陸(你朋友應該冇返過大陸踏了……)我地若有下次的話,會標明「不可踏單車」,因 ...

佢去金門前未上大陸但而家有....
egg_studio 發表於 7-9-2014 02:31 PM
講真,講起就火滾,我地第一次去時就好天真好傻地以為金門踩單車好好,結果今次(第二次去金門)就規定要租 ...

咁規定都有...帶左車咪好煩=.=