登記成會員
搜索
查看: 13955|回復: 10

[賽後報告] 馬礦 240/280 入口及露天礦場考察

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

得到會員提供之馬礦 240 及 280 礦層地圖,了解 240 及 280 之整體結構及出入口位置。

根據 GPS 座標,深入無人地帶,於座標附近發現人工構造,及一個疑似已封閉 / 塌陷之入口。

以下為考察路線:

廣為人知的 240 現存入口。入口旁邊之大樹倒塌,露出整片岩壁。

岩壁光滑,沒有附生物,明顯倒塌是近日的事。

240 portal 沿小徑向東走,約一百米左右,有一廢棄建築物。建築物結構完整,沒有被破壞,而從屋外之物品及附近野草生長情況估計,此屋荒廢不久,甚至不是荒廢,只是屋主不常回來。我已查探屋外範圍,特別是岩壁位置,岩壁完整光滑,沒有任何洞口痕跡。

小徑到此屋為止,之後是密閉樹林。我繼續根據 GPS 座標前進,幾百米後,開始見到地上有一處地勢較低,起初我以為是山水沖擦而形成之河川,而剛好 GPS 之方向亦指向 "河川" 之上游,於是沿 "河川"繼續深入。

我爬上三米高後向下拍攝 -- 由於樹木太密,因此照片顯示不到 "河川" 的構造。

"河川" 兩邊漸漸變高,有差不多三米,盡頭是垂直的岩壁。岩壁前是幾片大岩石,而該位置與會員 mcw 提供之 GPS 座標只有數十米距離。常見之河流不會始於一片垂直之岩壁下,因此我懷疑這就是 240ML portal。

示意圖。

其後,陸續到達其餘三個 GPS 座標,並沒有發現。

之後走到岩壁前,確認身處露天礦場底部。據舊照片所見,當年此處為露天開採礦場,不過關閉以後,經過幾十年時間,此平地已長滿樹木,形成一個平坦谷地。

由於不想行回頭路,而且知道上面有路,所以從谷底向上攀。

岩壁垂直,但小心視察後,可找到不少借力點。

上到一半時,從頂看谷底樹林。

至頂部,一覽整個露天礦場。

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 600 才可瀏覽,您當前積分為 0

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 600 才可瀏覽,您當前積分為 0

mcw 發表於 28-1-2013 01:37 AM
**** 本內容被作者隱藏 ****

先回答你嘅問題:

1) 你有無一D record 左高度 correspond to 個坐標 ge 資料? --> 有,疑似洞口響 310m。
2) 個河村個尾係邊?(有無坐標?) --> "河川" 盡頭就係 "疑似洞口" 。我已響 GPS 圖 mark 番 --22.40202, 114.24722
3) 可以形容下個岩壁嗎?係咪人工ge? 同埋有幾高? --> 都幾肯定係人工,你睇我下文啦。
4) 240 通出去條路(應該係你講ge 河川)以前有路軌通出去,有無類似ge 跡 --> 以前果度係平地,依家已經變咗晒樹林,所以如果唔知當時嘅背景資料,滄海桑田,其實已經睇唔出係一個礦場,所以不單路軌,搵條鐵都冇。

詳細回答 Q3 :

我響 "鞍山歲月" 見有兩張相,應該可以解釋我搵到嘅野。

"河川" 就好似相中呢幅 -- 假如 "疑似洞口係呢個洞的話。高度方面,我見最高位有約 3-4 米。但照片影唔到兩側,所以無從稽考兩側是否都係石壁,如果係的話,就同我見到果條 "河川" 90% 雷同。

另一張應該係響露天礦場頂部影,位置好接近我寫生果個位。如果正確的話,"河川" 就 exactly 係相中間嘅露天坑道。

至於其餘三個洞口,睇番你 "有關馬礦" 嘅 post, "疑似洞口" 應該係你標示為 "280入口(2) (實為294m)" (下圖紅圈位置)嘅地方。而 240 孖洞,我當日應該 miss 咗,原因係我響現存 240ML portal 往正東出發,沿岩壁走,越行越高 (所以 "疑似洞口"係 310m),若  240 孖洞 響 240ML 東北偏東,海拔 240m的話,我當日冇調查果一帶 -- 雖然你睇落好似幾十米距離,但入面 d 樹生得好密,能見度極低。

而又講開 Google Map,雖然我行嘅路徑中晒你果 4 個座標,不過應該有海拔高度嘅偏差,所以,240 孖洞可能響我腳下嘅山坡,當然亦有可能係我正正腳下,因為被山泥掩蓋。

Screen Shot 2013-01-28 at 8.36.19 AM.png
而 Google Map 上綠圈位置,好似有馬路,其實只要開埋 Satellite ,加我當日所見,路都冇條,所以 Google Map 只能作參考,不能盡信。

mcw 發表於 28-2-2013 05:31 PM
**** 本內容被作者隱藏 ****

我星期六再去睇睇。
有無料到吖  
mcw 發表於 4-3-2013 08:47 PM
有無料到吖

星期六有嘢做,去唔到,應該今個星期六會去。

我在地圖上發現了好多新野,都係開新post 好了