登記成會員
搜索
查看: 26544|回復: 14

[推介/評論] 馬鞍山礦場 192、240、280 地圖(12-2020 更新)(會員專用)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

7-12-2020 :

眼見近月有缺德遊人在馬礦拋口罩、攞「避車處」牌出洞口、塗鴉,所以以後我不會再回覆新手或未見過面嘅新舊會員一切關於香港、國內及國外礦洞、防空洞之類的查詢,包括本討論區公開、PM、經我網站、私下電郵我都不會回覆。如果真係想攞資料,請先分享,夠分及見過面就自然想要乜有乜(即是跟版規做法)

希望各有 240 權限的會員都睇情況執生啦。

12-6-2012 獲洞穴專家協助,更新二月時繪製之地圖。(另見 馬礦 Love Hotel 一遊 + 後記)
11-6-2016 有個位懷疑塌咗,及加入一條新路(石屎隧道)
13-6-2016 加番由 MCW 兄提供之 240 及 280 平面圖則,及 John 兄繪畫的 192 地圖(同我畫果張嘅表達手法有不同)
28-6-2016 MCW 兄提供之 192 及 240 官方地圖。
21-1-2017 LamLeungWan 的 192 測量地圖。
27-1-2017 更新了 192 地圖,詳細請另看 xxxx
25-12-2018 加入新資料

警告:

• 此地圖內之比例並不準確,切勿單憑此地圖,於欠缺經驗熟路者帶領下前往。
  • 此地圖只予香港大笪地網站「探險版會員」下載,不可轉載及分享至其他網站及媒體

• 144 至 192 全景圖(by Kay):NA - 未見過面或新會員免問,請睇上文及版規。
  • 192 地圖(by John):NA
  • 240 及 280 官方圖則(by mcw):另見有關馬礦[馬礦] 192, 240 官方地圖
  • LamLeungWan 的 192 測量地圖:另見試畫馬礦192全圖
  • 至於 110 及 144 地圖及圖則,可輕易從 Google 找到,而該地圖及圖則之真實性頗理想,可予參考,但切勿單憑此地圖入洞,因為洞內環境與地圖所述可謂南轅北轍。
礦洞內極為危險… 大家真係要小心
以上次經驗,雖然每人派一張地圖,但若對洞內結構沒有清晰概念,就算有地圖都睇唔明。因此,"切勿單憑此地圖,於欠缺經驗熟路者帶領下前往"
閱讀權限要3草,搞到乜都睇唔到
神秘人 發表於 23-1-2013 08:49 PM
閱讀權限要3草,搞到乜都睇唔到

你個表情表達到你心情~
表示入唔到去都想知入面係點
syaoran 發表於 12-6-2016 10:31 AM
表示入唔到去都想知入面係點

想知入面係點就睇另外嘅報告~~~
你好,下載唔到地圖 明天就出發 希望趕得切?
KKl@G 發表於 17-6-2016 11:49 AM
你好,下載唔到地圖 明天就出發 希望趕得切?

權限不足

你係新人,積分唔夠。
egg_studio 發表於 17-6-2016 12:05 PM
你係新人,積分唔夠。

你好,先感謝極速回覆。
本先諗住3人行明天早上入馬礦,可謂0經驗,但做足功課買齊裝備+後備用既野
亦都上網睇過片 MARK好哂點行 相信問題不大 計畫由240ML>110ML出
而家應該會推遲D,想問各位師兄如果7月,有冇人可以帶?
唔該哂
KKl@G 發表於 17-6-2016 12:15 PM
你好,先感謝極速回覆。
本先諗住3人行明天早上入馬礦,可謂0經驗,但做足功課買齊裝備+後備用既野
亦 ...

如果零經驗,實在極度危險,因為礦洞入面四通八達,而你能夠從網上搵到嘅只有 110 及 144 地圖,192-240-280 應該冇。而我地唔公開地圖原因,係擔心有人只憑地圖就入去玩。有幾次我同朋友(零經驗)去,每人派地圖以備不時之需,不過,大家後來發現,若你對入面情況冇概念,根本睇唔明地圖。

呢個 forum 會員去過好多次,但最初當自己係新人時,都一定要靠熟路嘅前輩帶路 -- 一定要肯定果位「熟路嘅前輩」真係熟路,因為咁多年嚟,遇過不少人,好多人話識路、自稱去過好多次,但其實只識行「遊客路線」,萬一有意外(例如前路塌石),佢地就唔知有邊條路可以出番嚟。

我地去玩會有一個重要安全守則,我諗你應該冇,就係入去前會將路線話俾另一位唔去嘅會員知(佢叫救援隊),當響擬定時間未出洞,救援隊會出動。因為你報警都冇用,一來入面打唔到電話,二來警察、消防及民安隊根本一樣唔識路 -- 最多只識行「遊客路線」,若你走咗去夾層或跌落直井,咁永遠搵你唔到。

你有時間就睇睇 PM 啦。
egg_studio 發表於 17-6-2016 12:41 PM
如果零經驗,實在極度危險,因為礦洞入面四通八達,而你能夠從網上搵到嘅只有 110 及 144 地圖,192-240-2 ...

唔該哂師兄,我覆唔到你PM 
師兄,我地改番聽朝去,PM唔到你,你可PM WHATSAPP詳談嗎?
呢度同一般forum及FB group 嘅分別係,你要先有內容提供及一定積分先會有人同你「詳談」……