登記成會員
搜索
查看: 6693|回復: 2

[圖片/文章] 翻新中古單車 project 2 -- Lemond 平把 road bike

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

繼上年翻新中古鋼架單車後,幾個月前二手購入一個 Lemond Tete De Course 車架,約八成新,連原裝七成新碳叉。

車架:Lemond 係 under Trek 嘅一個品牌。車架 2006 年出廠,特色係以鈦及碳人手焊接,因此產量少、價錢貴,結果出咗一年半載就停產。而據外國用家分享,呢幾年碳架成本平(大陸碳架仲平!),又可以大量機器生產,因此 Lemond 都轉走純 carbon 路線。而鈦方面,始終貴,所以將來點都會被鋁代替。

因車架返嚟時已經八成新,加上鈦 + 碳關係,所以只需做以下步驟就變咗九成新:
  • 深度清潔:用藍威寶大清洗油跡。
  • 打磨:用汽車粗蠟、然後幼蠟打磨,最後打一層光蠟。
  • 碳叉方面,就冇得搞,所以洗完都係得七成新。

當有埋呢個車架後,就實現有齊碳、鋁、鈧、鋼、鈦 -- 五種主流車架物料車隊!

組裝:因為車架為 59 cm -- 我本身踩開 54 cm,56 對我嚟講係巨大,但由於車架唔係水平架,彌補咗 size 大嘅問題。亦因為 56 cm 關係,我會以巡航 setting 為主,所以會用平把。

原裝跟碳鵝頸,不過成 130mm 咁長,我暫時用支 100mm 代替。

Seat 通及 seat 位:原裝為 Bontrager Race X lite,上手冇包,不過響大埔某單車鋪搵到倉底貨,開心價買咗。Seat 位就用番早前諗住買嚟收藏嘅 S.Manie Air Racing (235gram),貪佢有 cushion ,而顏色都夾到。

前餅:用番中古經典 Shimano Sante 鵝蛋餅 -- 呢一年半載有廠商突然翻閹鵝蛋餅,又吹捧到神級,令 d 新手如痴如醉。想當年,又係唔知邊個話鵝蛋餅唔好,「推薦」d 車手轉晒圓形餅,當市場上全部係圓形餅後,鵝蛋餅又突然間變成無敵?既然無敵,咁賣番天價都十分合理。

不過,想平平地試踩鵝蛋餅的話,可到「著名」二手網站搵搵,Sante 或 600 系列都係 US$50-$100 左右。Sante 重量為 478g(右脾)+ 217g(左脾),但死位就係 Shimano 四方芯(行珠盤) -- 333g 重。所以買入 160g 的台灣鈦芯(行啤令)。咁整 set 前餅都係 855 gram,以 20 年前的前餅,重量十分合理。

呢塊 Sante 我都用咗十幾年,直至三年前轉 CAAD9 時先退役。因本身已有花痕,先用藍威寶深度清潔,再用「金寶去污液」一次過洗去油跡及磨走花痕。「金寶去污液」其實係打磨軟膏,冇沙粉咗硬,打磨完後可保持番 Sante 嘅白色,但冇損害表面。之後上番汽車蠟就變番九成新。

轉波:波就唔玩中古了,因為轆的考慮(見下文),暫時用住現成 road bike 的轆,所以配咗 SRAM 嘅 10 速 DoubleTap 平把波手。市場上有 Shimano 及 SRAM 有出 10 速平把 road bike 波手,但基於個人喜好,選了 SRAM。

Red、Force Rival 及 Apex 四個系列,從價錢、重量及性能方面考慮,波腳用 Rival,brake 用 Apex,手掣用 SRAM(早前響某單車黑店,店員當我新手,推薦我用 V-brake 手制配 C-夾,請大家留意,千萬不可,記得 V-brake 不能配 C-夾!)波撥用番中古 Sante -- 按上面「深度清潔」步驟復原。

當年官方相

車轆:暫時用住現有 road bike 車轆,但稍後會進行另一翻新工程,對象就係當年嘅 Wolber  Titane Magnesium 原子鈴 -- 呢對轆響十幾年前大約踩咗四、五年,因為原子呔太麻煩,而當年又係 d 廠商吹捧原子呔有幾唔好,搞到有一輪市場上冇晒原子呔及鈴,迫住要轉內呔鈴。咁又係同鵝蛋餅一樣,「突然間」原子呔又變番無敵,而近期發現,我對 Wolber 鈴響二手市場炒到 US$150-US$200 一條淨 rim (不是一對;不連 hub 及線),仲貴過當年買

因此,下一步就係翻新中古車鈴,請大家留意~~~

如果翻新中古 CAAD4 eggstudio 兄又有乜建議?
Homan 發表於 25-3-2012 02:08 PM
如果翻新中古 CAAD4 eggstudio 兄又有乜建議?

要睇咗你部車乜嘢情況先有得傾......同埋你嘅用途 -- 巡航、踩長途(例如返大陸/外地)、比賽?每種用途 setting 及配件都唔同。