登記成會員
搜索
查看: 8184|回復: 9

[活動召集] 沙頭角--澳頭--沙頭角 兩日一夜團

活動類型:
遊山玩水
開始時間:
21-4-2012 02:21 PM 至 22-4-2012 02:21 PM 商定
活動地點:
澳頭
已報名人數:

注意:活動確實日子未定,待落實路線及大約知參加人數後先決定日期。

上次由澳頭回港,經石化大道轉入鄉道,穿吓穿吓又返番葵涌,但其實早前見有國內車手經東部華僑城返回鹽田,所以今次試踩此路。

至於上澳頭,都係果條路。若有時間(或慢車手唔多)可踩入南澳經核電廠到白沙灣(珍珠養殖場)

此路線與上次聖誕團不同係,回程去到石井時,不左轉上山,而 keep 住直去,去到東部華僑城「後門」,上山,然後落番鹽田。而東部華僑城部分之路段可能因為遊客區關係,上年去過時見,條路十分靚,風景亦怡人,比踩上葵涌好。

預計慢踩,兩日一夜團,夜晚又係住澳頭,又係食海鮮,又係腳底按摩。

有興趣先報名,大家再夾時間。

請按右上角《切換到窄版》睇晒下面 Google Maps 路線全景

在較大的地圖上查看汕尾單車團
非常有興趣,上麗江前最後活動?
呢 d 百零公里短途,大家夾個 weekend 就可以去。
有興趣, 日子都ok, 想問你哋一天大約會踩幾Km? 平均行車速度幾多km/hr ? 多上斜嗎?
因為我未試過踩長途, 最長都只係土瓜灣至屯門
alexphoto 發表於 29-2-2012 12:12 PM
有興趣, 日子都ok, 想問你哋一天大約會踩幾Km? 平均行車速度幾多km/hr ? 多上斜嗎?
因為我未試過踩長途, 最 ...

香港至澳頭條路我地踩到熟晒,初段有上有落,但落差不大,算十分容易。中段有一個山要上(若經大亞灣都有一個山),尾段平路。

回程大部分平路,最後上東部華僑城就要踩上山。

我地一般 keep 20 km/hr 左右,中午飯有休息,踩幾公里會停一停,等齊人就行,即係包尾果個永遠冇得停。
好鬼死鐘意你呢一句嘅啫 '即係包尾果個永遠冇得停'
garfield 發表於 29-2-2012 09:11 PM
好鬼死鐘意你呢一句嘅啫 '即係包尾果個永遠冇得停'

我地行毅行都係咁啫…
咁我要考慮吓
另—個原因係,外地踩單車不同本地遊,踩得慢或停得多就有可能去唔切投宿嘅城鎮,所以速度要特別留意。

不過踩得一兩次就會習慣。
大家不如將邊個 weekend 得閑或唔得講出嚟,咁先可以夾時間。

我:24-25/3, 21-22/4
5 月就未知

不過四月頭有幾日紅日,我另有計劃,遲少少同大家研究。