登記成會員
搜索
查看: 23674|回復: 18

[賽後報告] 九廣鐵路舊畢架山隧道 2012

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日響附近有課外活動,所以順路走一走舊畢架山隧道沙田出口。

現時隧道已屬中華煤氣公司,而隧道已改建為輸送煤氣管道,因此只能從外面觀察。據 2011 年一份環評報告指出,煤氣公司將再加建多一條煤氣管道。今日所見,該新建煤氣管道已經完成。

隧道上方有三組文字,中間為 Beacon Hill Tunnel,左面為 1906 ,是興建年份;右面為 1910,為完成年份。

因家住粉嶺,70-80 年代經常搭火車經此隧道往返九龍。當時一出隧道就見右側零聲村屋,大片田野,即是現時顯田邨位置。繼續行有石灘,漸漸伸展至沙田海。而當時路軌位置現為中華煤氣公司工地,雖然沒有鐵軌,但工地呈長方形,而末端就是現有之鐵路。

由於隧道出口被密林遮擋,而「正路」則屬煤氣公司,因此就算隔離有數棟大廈(顯田邨),從大廈上向下望亦看不到,地理位置十分有趣。

DSC_0852.JPG DSC_0851.JPG DSC_0855.JPG DSC_0854.JPG DSC_0850.JPG

雖然觀察隧道位置屬公眾地方,亦不需闖入及途經任何私人及政府土地,不過為貫徹本版精神,不予公開,但可提示:

環評報告內附有詳細圖則,只要有基本地圖閱讀技巧,就可以輕易到達。若從 search engine 找尋「舊畢架山隧道」,會找到幾個 website,內有位置及詳細前往方法,不過我提醒各會員,該等資料全部錯誤 / 有心誤導。

咁至於有鬼、運屍等果 d 老作嘢,我地幾十年後可以作以前海底隧道都係用嚟運屍,因為近殯儀館,而曾經有試過有屍體唔見咗等等。

Archive.zip (1.45 MB, 下載次數: 10)

相關帖子

上星期有人問起呢條隧道,依家冇得走近了,因為現場已經係沙中線地盤。

Screen Shot 2017-03-04 at 2.25.17 AM.png
2017 年航空圖,已經變晒地盤。

2013 年航空圖,果陣都仲可以行到去隧道口。

我都好想去睇吓。
野孩子 發表於 7-3-2017 09:47 AM
我都好想去睇吓。

太遲了,依家係沙中線地盤,唔知沙中線完工後有冇機會呢?

點解果啲網上分享會fake人?(有心果D)(唔講咪OK囉⋯⋯)

地龍口
9號橋墩遺跡
1/4 里程碑

當年我去時都冇繩。另外,最尾張相,舊石有乜來頭,
egg_studio 發表於 10-3-2017 09:47 PM
當年我去時都冇繩。另外,最尾張相,舊石有乜來頭,

當年九廣鐵路英段既里程碑
當年冇留意佢,依家仲響度嗎?(搞到我聽日想去睇吓......)
egg_studio 發表於 10-3-2017 11:50 PM
當年冇留意佢,依家仲響度嗎?(搞到我聽日想去睇吓......)

呢層真係唔知,但係睇番Google Earth呢一帶已經變成工地
睇怕都無得留低
呢條隧道好似好矮, 以前未係有火車經過? 即係單線雙程行車吧?
幾日前又有人問起點去,我自己都冇去好多年,大家知唔知現時情況點?仍可以從晨運公園行入去嗎?
egg_studio 發表於 6-4-2019 09:22 AM
幾日前又有人問起點去,我自己都冇去好多年,大家知唔知現時情況點?仍可以從晨運公園行入去嗎? ...

可以,照樣舊宿舍行上少少有路落

近山一邊(濾水廠)沒有改變,只是顯徑邨果邊做沙中綫
leonkin 發表於 8-4-2019 01:46 PM
可以,照樣舊宿舍行上少少有路落

近山一邊(濾水廠)沒有改變,只是顯徑邨果邊做沙中綫 ...

謝謝資料,咁我過幾日重遊隧道先,之後出報告。
egg_studio 發表於 8-4-2019 11:11 PM
謝謝資料,咁我過幾日重遊隧道先,之後出報告。

等你,我都係大約半年前去過

不妨行下徑口路,徑口路前身係當時開鑿筆架山隧道的工作通道
我係2012年去過咋,之後咁多年都冇去了我
依家現場直播:

沿同一條晨運徑行入去,隧道口野草叢生,隧道頂做咗臨時圍欄,等自拍人冇咁容易跌落去。

今日稍後另出新文。

評分

參與人數 1積分 +80 收起 理由
AnsonNgNg@FB + 80 支持出相

查看全部評分

egg_studio 發表於 11-4-2019 12:22 PM
依家現場直播:

沿同一條晨運徑行入去,隧道口野草叢生,隧道頂做咗臨時圍欄,等自拍人冇咁容易跌落去。

9號橋隻里程碑仲响唔响處
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽,您當前積分為 0

評分

參與人數 1積分 +80 收起 理由
egg_studio + 80 支持出相

查看全部評分