登記成會員
搜索
查看: 9376|回復: 5

[賽後報告] 山雞乙、新圍軍營、恐龍坑村路探路後記

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

粉嶺自聯和墟起至打鼓嶺一帶地勢平坦,村落零星,村路四通八達。今天從聯和墟出發,沿梧桐河向上游往山雞乙探索村路,發現兩地被新圍軍營分隔,沒有任何通道。

搵到村路連接山雞乙及恐龍坑,可下次再舉辦邊界村路遊。

題外話,香港好多豉油品牌都已經搬番大陸,不過呢隻品牌仍然有工場響粉嶺生曬豉油。雖然價錢貴 d ,不過可以食到真正香港製造。如果行過門口(因我今次響對面,平時踩完恐龍坑會經過佢門口),你可以見到一缸缸豉油放響工場外生曬。

而於山雞乙附近看見一個環境優美的蓄水湖,地點偏僻,但應該唔係咁多人知,可能係婚紗及影龍虎豹嘅好去處。

GPS 圍地圖
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 80 才可瀏覽,您當前積分為 0

呢條路你係行?駕車?踩車去的?
Homan 發表於 17-8-2011 12:04 AM
呢條路你係行?駕車?踩車去的?

呢度單車版嚟㗎喎......你都跟過我踩村路,d 路汽車入唔到,地圖上唔會有,咁先要探,探完大家有得玩。
呵呵。衝左入來唔留意係單車版添
Homan 發表於 17-8-2011 11:31 PM
呵呵。衝左入來唔留意係單車版添

運吉! 扣你分吖嗱
alexphoto 發表於 18-8-2011 05:03 PM
運吉! 扣你分吖嗱

來吧? 我係大笪地灌水發帖王中王,大把分