登記成會員
搜索
查看: 4293|回復: 4

平價副廠閃燈 美科 MK-320S(S for Sony)-- 測試照片

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

之前響 A99 用開 Canon 年代遺留嘅副廠大燈,一來全手動,二來機身 + 鏡頭 + 閃燈實在太重,加上遲啲有國內及海外地底之旅,所以平平地買番支 TTL 副廠閃燈用。

幾年前自從 A99 推出,間接推高曬菲林年代的萬能達 AF 鏡嘅價錢,響旺角一支 50mm 1.4 竟然去到三千(雖然不及 X 成 X 成一塊 UV filter 貴)。到 A99 II 推出,坊間一支 2015 年出嘅副廠閃燈突然被夾高,仲要斷貨,結果響淘寶先有得賣(廣州相機鋪)。

其實,深水埗有一間專賣淘寶貨的攝影器材鋪仲有貨,前一排我想響果度買,店員問,你部乜嘢 Sony 機?我答 A99。一代定二代?我答一代。店員話一代唔 support。我奇怪,明明 A99、A99II、A7乜乜物、RX乜乜物果類「近代 Sony」機都用 Mi 介面,冇理由會唔得。我話 A99 之前啲 A 系列用舊插座,但用轉換器都用到喎(根據 Sony 網站資料),但店員死都話唔得。之後,佢介紹我買另一款價值 $18XX 嘅閃燈($18XX 的話,我加多幾百買原裝好過啦),我睇睇,果支「推介貨」嘅燈腳咪又係 Sony Mi !!!

呢間店鋪我之前幫趁買腳架,當年店員同我講,呢支腳架唔 support Sony 機!乜腳架都有分?我唔係買自拍神棍喎!呢件事令我想起「 X 成 X 成事件」(另看買 filter 買米唔知價) ,可能我個樣真係好唔 pro 但非常有錢嘅人。

跟住,我行過幾個鋪位,去另一間同樣淘寶 feel 嘅器材鋪。姐姐店員話,呢支閃燈當然用得到(響 A99),不過賣曬啦!

大家可睇得出,點解一間有貨,隔離會賣曬?

鋪名就唔開,不過熟行情嘅應該知道我指邊間,大家買嘢不如響淘寶好過啦。

之後,我 email 問廠家及去外國網站睇睇(始終是 2015 年產品,外國有少少 review,但本地十分少),都肯定可以支援 Sony Mi 介面。先出幾張開箱相,全部用自動唔駛煩,TTL 及後簾完全支援,過幾日國內地底之旅後就分享測試照片。

包裝同時下買電話一樣。
唔知依家重有無以前嘅聰明脚?想用返支美施閃燈。
試閃燈首先試試極端環境,幾日前透露,會有地底之旅,響全黑環境下用 A99 嘅 ADI 閃燈模式。
以下照片攝自 712 鈾礦場,有關鈾礦,請另看探險版。

冇閃燈,前方為頭燈,方便我對焦。

ADI 自動,約 5 米範圍補光算充足,亦準確,但 white balance 偏黃少少。

全黑環境,TTL 自動,近攝補光。

亦係全黑環境,TTL 自動。

冇閃燈:有天然光從窗外射入。

同一地點,TTL 自動。

ShingWong@G 發表於 19-3-2017 07:03 PM
唔知依家重有無以前嘅聰明脚?想用返支美施閃燈。

我對閃燈冇乜研究,唔清楚聰明脚問題,我叫版主答你啦。
留意你支燈比較矮身,用 ultra wide 個遮光罩會遮左下面D光