登記成會員
搜索
查看: 9841|回復: 18

[賽後報告] 古埃及系列第一擊 - 孟卡拉金字塔

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

相信好多男人都對古埃及文明著迷而家先帶大家入一入金字塔

眾所X知,埃及三大金字塔都在「吉薩」
即係呢度

而我地而家入最細果個 (圖右一)

外觀係咁樣既... (被迫放閃,唔好意思)

其實裡面唔俾影相,所以介紹完畢,拜拜

講笑姐,入之前,可以做下research先
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 1%E5%AD%97%E5%A1%94

一入去就落斜,斜度同馬礦26度差不多,但就易行好多
行到咁上下又有平路休息一下,但你見通道好窄,同城門醉酒灣防線差不多

再行入少少又見到個「疑似陪葬品室」
點解係「疑似」?
因為到目前為止,科學家都無法證實金字塔係用來葬法老的
所有金字塔版發現時都已經空無一物
所以只能說「疑似」

同樣,呢個就係「疑似墓室」

回程見無人監管,又偷影多幾張

26度

講得太多喇,去片啦

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
admin-photo + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

上面曬都死都好, 入到去就陰陰涼, 好易感親。
ShingWong@G 發表於 15-3-2017 04:34 PM
上面曬都死都好, 入到去就陰陰涼, 好易感親。

唔係喎,可能我去果時係冬天,所以外面凍,入面焗,金字塔入面好唔通風,又多人,感覺似26度的192,絕對唔會感親
多謝師兄好介紹.
我大約 10 年前去過,當時響金字塔入面外面都冇乜人理,基本上通處行都得。

先幾年想同老婆去多次,但撞正政局不穩,咁依家情況又點?你有冇去埋尼羅河沿途幾個城市?
我就廿零年前去過, 政局都係不穩。去騎駱駝度一落旅遊巴成班人湧埋嚟, 跟住發覺已經比人打咗荷包, 好在証件放係酒店甲萬。同埋好多白撞搭訕,埋嚟問你攞煙食, 又攞隻2佰零蚊卡西歐嚟換你隻仟幾蚊錶, 佢當人地好似唔知咩係Casio 咁。
egg_studio 發表於 15-3-2017 11:52 PM
我大約 10 年前去過,當時響金字塔入面外面都冇乜人理,基本上通處行都得。

先幾年想同老婆去多次,但撞正 ...

你就好啦,而家要買門卷先入得金字塔架
另外政局都係未穩,長掛紅色旅遊警示的,keep住每兩三年就一次炸彈襲擊,今次去都係搵命博
尼羅河五大古城都去齊,遲d再慢慢post相出來
ShingWong@G 發表於 16-3-2017 09:12 PM
我就廿零年前去過, 政局都係不穩。去騎駱駝度一落旅遊巴成班人湧埋嚟, 跟住發覺已經比人打咗荷包, 好在 ...

咁而家治安又無咁差,唔會有人偷野搶野,不過就貪心d囉,知你係遊客佢會開價高三倍,買完野又借d二唔找錢咁姐
kaiboy123 發表於 17-3-2017 01:12 PM
咁而家治安又無咁差,唔會有人偷野搶野,不過就貪心d囉,知你係遊客佢會開價高三倍,買完野又借d二唔找錢 ...

呢啲情況好多地方都有,一般都係對方開價 $100,我就回佢 $20,最後 $30 成交。

kaiboy123 發表於 17-3-2017 01:12 PM
咁而家治安又無咁差,唔會有人偷野搶野,不過就貪心d囉,知你係遊客佢會開價高三倍,買完野又借d二唔找錢 ...

幾時有第二擊?

忙緊復活節D野,月尾會陸續出到第二擊同第三擊
kaiboy123 發表於 5-4-2017 11:16 AM

期待!
kaiboy123 發表於 5-4-2017 11:16 AM

我由細到大一直都好想去呢度

不過我有朋友去完話好 commercial?
你覺得算唔算好商業化?

多謝師兄好介紹!!!!!!!!
Homan 發表於 23-4-2017 09:19 PM

的確係架,入場參觀要俾錢,每個金字塔入口又要俾錢先入得,入面D人又係咁追住你買野OR影相
總括來講,佢地好貪錢的
Homan 發表於 23-4-2017 09:19 PM

的確係架,入場參觀要俾錢,每個金字塔入口又要俾錢先入得,入面D人又係咁追住你買野OR影相
總括來講,佢地好貪錢的
果呢三個金字塔, 各入場費幾多?
我好多年前去過,當時已知去金字塔啲麻煩嘢,所以請酒店搞我安排好交通、駱駝、入場等等,去到唔駛煩或俾人煩。(因為金字塔幾分散,包車去方便好多)
qeiihill 發表於 27-4-2017 06:59 AM
果呢三個金字塔, 各入場費幾多?

幾十蚊至幾百數港紙
其實局俾的,咁遠水路來到,你都唔會唔入去啦