登記成會員
搜索
查看: 5528|回復: 2

[賽後報告] 龍卷風暴 - 國慶遊車河 + 食齋

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

祖國生日, 又一日紅假, 天文台話有雨, 但睇睇天, 計計數於是決定照樣出車,
記得有套戲叫 "龍卷風暴", 大概就係講幾個配角坐住車, 周圍避個主角"龍卷風"
而我今日要既就係睇雲睇風向避"雨雲"

今日經大生圍見原本整左幾年既單車徑, 已經有少部份 "出左世"

即將來壆圍路車路唔可以行單車, 只可以行入面要停停開開既單車徑

今次經牛潭尾軍營到石湖圍
而不取新田軍營路線, 皆因國慶時節,
新田軍營唔知會唔會有SHOW做而不準我地呢D閒雜人等出出入入

其實石湖圍附近真係四通八達!
但今次行番大路轉入新田村路

好多 "影友" 都唔會唔知既一個荷花影點
當然我去到只有一片 "殘荷"
轉彎去到 虎地坳 附近,
見有前面有走狗一群! 馬上提高警覺

睇真D要來係黑草羊

繼續向前走, 到文錦渡檢查站發覺上次已經開始清拆既檢查站已經消聲匿跡

沙嶺道封路, 唔知有咩搞

風和日麗既沙嶺道, 一個一個山頭, 目光下無咩建築物, 十足十拍古裝片既背景

"X大俠, 官兵就快追到上黎, 你去前面山洞到避一避先, 等我引開佢地!" (設計對白)

又黎到景點麥堡

一張例牌角度

同深圳只係一河之隔

以前好多人想要由對面游過黎, 所以有麥堡既出現
再過幾廿年, 唔知會唔會角色互換, 個個想由呢面游過去對面呢?

又到左食飯時間, 沿缸瓦鋪去到雲泉仙館食齋!

呢張只係維基百科網路圖片,

事實上改成大大個招牌因工程關係, 得番個棚

一入門口就有"福 祿 壽"

呢度 "嗌潷湯, 飯粥任裝"
而且齋菜大大碟 _DSC4177.jpg

室內有冷氣開放, 但都係室外舒服D, 而且看車方便!

食飽行一行, 寺廟地方清幽,令人舒服

靈官殿

道德經碑

呂祖百字碑

八仙圖壁

祟先堂

長生池
長生龜

虛心亭

荷花池

仲有個市集

藥材等雜糧乾貨

行完抖夠, 見一大舊雨雲由粉嶺方向就吹到黎
於是果斷上岸 GOGOVAN

是日零雨水, 同行朋友亦零投訴

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
egg_studio + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

其實沙嶺係咪真係拍戲呢?另外,雲泉啲齋的確又平又好食,而且又啤酒賣。(我一向以為食齋就不能飲酒)
是日上去沙嶺
「有電視台直播解放軍向深圳河對出既「大草原」度示範同表演各種炮彈,仲要對住我既方向!」

雖然有一舜間我係咁樣諗
但上到去沙嶺發現乜都唔見,回程時沙嶺封路牌亦唔見左,