登記成會員
搜索
查看: 7193|回復: 10

[圖片/文章] 牛潭尾村游盪

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

天氣晴朗,決定再去一次隱世花海,今次跟蛋兄的從上水往花海 -- MTB 村路遊,但在牛潭尾村內,花了一小時都找不到那捷徑,最後決定放棄。

在丙崗走錯路入左大草地...

在蕉徑很容易找到石橋,但今次是想走眼前數十米的鐵橋,雖然有村民指示,但最終要走到最後一條路才正確;在鐵橋上看著雙魚河旁的村屋,真的很美很寧靜,好好記錄在案,稍後必定再來。

在牛潭尾村這個小路進入探路

就是給前面魚塘封了,相信前方就是通往濾水廠。

沒有花的花海

經此路進入石崗機場路

石崗軍營前轉右續續前行

馬路盡頭便開始走XC路

無驚無險到達上村作完結。

後記:期待蛋兄的往從上水往花海 -- MTB 村路遊(下集)分享。

評分

參與人數 2積分 +50 收起 理由
GroupWebike(@G + 10 支持出相
egg_studio + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

牛潭尾的不是捷徑;最快、直接係出軍營後直出馬路,直奔(冇花)嘅花海。
「在丙崗走錯路入左大草地」-- 你呢個大話太大話了
是我表達錯,捷徑是指由牛潭尾村往濾水廠,而不需走馬路。而大草地真係走錯路,在狗場附近應該轉彎,但我就直行,無意間進入無欄柵又無人地帶。不過我見到有村民手執一袋橙從粉錦穿過大草地入村。
可能大家有所不知(我響之前嘅 post 都只係暗示過),大草地平日係開放俾村民入去晨運 / 休恬等等,而且有開放 schedule 貼響村民先會留意嘅「適當位置」,有比賽時就唔開放。至於單車,你踩到去果處一般冇人理,但再入啲就有人趕,因為有幾高嘅危險性。
好靚~~
egg_studio 發表於 20-6-2016 09:50 PM
「在丙崗走錯路入左大草地」-- 你呢個大話太大話了

我都試過實驗農場落山搵唔到路入左大草地
大草地只係開放俾當地村民,唔想有外面人入,所以位置不適公開。
對,所以入口非常隱蔽,我如非行錯路都不會去到大草地。
不過,真的入到那裡必需小心,隨時中硬物...
非常吸引, 見最近牛潭尾幾個POST又心郁郁腳痕痕
可惜前排受傷暫時未能出車!
GroupWebike(@G 發表於 27-6-2016 02:39 PM
非常吸引, 見最近牛潭尾幾個POST又心郁郁腳痕痕
可惜前排受傷暫時未能出車!
...

濾水廠果條路建議用腳行一次先,覺得 OK 先帶單車去。點解?你去到就明白了。