登記成會員
搜索
查看: 6478|回復: 4

[圖片/文章] 外地---汕尾風車島遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早上坐過境大巴直達汕尾,午飯後開始沿鄉道前往海邊渡假小鎮遮浪鎮,沿途好多農田風景都幾好,後到風車島走一轉,傍晚回到遮浪當然要食返個平靚正海鮮餐(之前去南澳食真系又貴又吾好食又一肚氣),晚上到海灘玩煙花(滴滴金到椰子頭咩款都有,有錢就得,自己吾買睇人玩都正)
全程路程吾長,汕尾到遮浪鎮約35km,遮浪去風車島約15km,呢幾年每年夏天都去一次...
更多圖片 小圖 大圖
組圖打開中,請稍候......

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
egg_studio + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

呢條線去過幾次,又易踩風景又靚。

講開海鮮,有乜好介紹?之前試過野生黃花,食完就唔想買香港果啲養魚黃花 ~~~

食魚的話,我喜歡牛屎立,越大條越香口.
冬天要食本地捉既馬友,越大條越香口.
新年過後開始有大石九公埋,肉質鮮味東星都要行埋一邊
三四月海膽最肥美既時候,忍凍都要落水執返幾隻
還有西貢車蠔...鮮甜到不得了....

我講嘅海鮮,係響大陸沿海漁村食果隻。前排響「魚后」門一帶(你去汕尾應該經過),食過野生黃花;之於海膽,果頭大把又平又靚嘅海膽炒飯(南澳除外)。
之前工作時去海南一大漁港小鎮的小飯店食過白灼左狗爪螺同石蟹粥,正宗水佬風味..幾正