登記成會員
搜索
查看: 5447|回復: 8

[開箱文] 有冇興趣一齊買 -- Flare Factory 58mm f2 手製鏡頭

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

il_570xN.436703248_q2h3.jpg il_570xN.437047128_eoxe.jpg il_fullxfull.437455835_cwcp.jpg

依家 pre-order,大約 HK$1200 一支,可以選鏡身 finishing 、鏡片 flare (有 5 種,及冇 flare)及四種光圈「款式」:

Screen Shot 2013-03-20 at 9.38.16 AM.png

大部分 mount 都有,不過 Nikon 機就冇得焦頭無限遠(好似我早前買 Nikon --> A-mount 情況咁,可能要買其他 mount 然後去鴨記搞掂。)

我會買一支,大家有興趣可一齊訂。

呢隻鏡頭有咩特別的地方?
同埋點解你會想買呢
(1) 拍片有電影 feel
(2) "普通" 鏡頭做唔到 flare (除非落味精)
(3) 玩菲林嘅就會用過期菲林或過期藥水 (所以你見依家有人專登會買賣過期菲林),或不同溫度濃度去製造,但點都唔會夠用鏡頭方便。

專業 d 就請 Willy 補充好了。
入數比你?
Homan 發表於 21-3-2013 12:16 AM
入數比你?

你睇清楚 d sample 、諗清楚係咪啱你用先好喎,同埋要選幾多光圈、 coating 及 finishing。
egg_studio 發表於 21-3-2013 09:23 AM
你睇清楚 d sample 、諗清楚係咪啱你用先好喎,同埋要選幾多光圈、 coating 及 finishing。 ...

哈哈哈
我無研究呀,不過有兩大版主話好的話,不妨一試咋諗住
冇Nikon mount ?
alexphoto 發表於 22-3-2013 06:27 PM
冇Nikon mount ?

有 Nikon mount,不過冇無限遠。
前一排我去鴨記買 Nikon --> A-mount 轉接環時,鴨 sales 同我講若 Nikon 轉其他牌子,有可能會冇無限遠。若要冇無限遠,就要買「有鏡片的」轉接環。我果陣問過幾個業界人士,一 d 話係一 d 話唔知,所以結果攞埋部機 + 鏡頭去鴨記,一試就當真。

不過用咗「有鏡片的」轉接環,最近焦距變大咗,即係一係冇無限遠、一係焦距變大,除非買兩個轉接環。