登記成會員
搜索
查看: 5441|回復: 16

如何使用Lightroom於MBA及iMac穿梭往來?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

小弟現有2012MBA & iMac, 因經常輪流使用Lightroom, 有咩方法唔轉DNG file而繼續工作? (已買了Thunderbolt cable)
我的流程是把已經在 iMac 執完的相,在 lightroom 內拉入一個外置 HDD,
然後把外置 HDD 接駁 MBA,再在 MBA 的 Lightroom 從新 add 一次
咁只要 iMac 或 MBA 接上果一個外置 HDD,就可以 read 到果輯相
而又唔會佔好多位置
Adobe 不是有甚麼甚麼 cloud 服務嗎?
egg_studio 發表於 17-12-2012 09:08 PM
Adobe 不是有甚麼甚麼 cloud 服務嗎?

我地講緊幾十GB 相,而且係工作流程一部份,上左雲端唔夠快~

C_Foo 明唔明我 up 乜? 找機會 show 一次?
明白了。假如你地出show時工作,可以用NAS,配合 version cue  (唔記得係咪咁串),咁可以幾部機share及edit file .
因為買咗條 Thunderbolt cable, 上網搵過接駁兩台 Mac 再選擇目標磁碟應該可以解決上述問題, 試咗後會報告隊長, Thx~~
c_Foo 發表於 19-12-2012 12:30 PM
因為買咗條 Thunderbolt cable, 上網搵過接駁兩台 Mac 再選擇目標磁碟應該可以解決上述問題, 試咗後會報告 ...

我都估計呢個方法 work,
開機按住 T 就可以了
c_Foo 發表於 19-12-2012 12:30 PM
因為買咗條 Thunderbolt cable, 上網搵過接駁兩台 Mac 再選擇目標磁碟應該可以解決上述問題, 試咗後會報告 ...

我都估計呢個方法 work,
開機按住 T 就可以了
egg_studio 發表於 18-12-2012 07:15 PM
明白了。假如你地出show時工作,可以用NAS,配合 version cue  (唔記得係咪咁串),咁可以幾部機share及edit ...

呢個係咩來的? 願聞其詳
我的方法(因新 iMac 未到手,所以只係概念)

1)影完相,即時先把相片在 MBA 中 copy 過外置 HDD
2)在MBA 的 LR 中 import from 外置 HDD,在 import 時只選 Add
3)回家把外置 HDD 駁上 iMac,再在 iMac 上再 import,只選 Add
4)只要你在執相時都有駁個外置 HDD,相片來源來自同一個 HDD 咁就應該可以了

PS 如果跳過外置HDD 一part,在兩部機之間飛來飛去,我一陣可用我MBA及iMac試一試再報告

NAS 即係 external harddrive 嘅一種,不過佢可以安裝響 network 上面,例如用 Ethernet 線駁到 router,讓幾部電腦 (PC / Mac) 同時存取 NAS 入面嘅 files,即係可以多過一部 Mac 機 edit NAS 入面嘅 Lightroom files。

普通嘅 external hardrive 每次只可以駁一部電腦。

依家有 d router 已經內置咗 NAS 功能,響 router 上插 USB 手指或 external hardrive 就可以做到 NAS 效果。
Homan 發表於 19-12-2012 11:08 PM
我的方法(因新 iMac 未到手,所以只係概念)

1)影完相,即時先把相片在 MBA 中 copy 過外置 HDD

剛剛試左,用 Target Disk Mode 將D 相 Move 過來係會無左D改動!

剛才我先把相片 import 去 MBA,再把 MBA 變成 Target Disk,之後在 iMac 的 LR import 度 move 過來,D 相之前的改動無左。
經過反覆嘗試,發現D file 只要 transfer 左去另一部電腦,就會睇唔到你之前做過的轉變
我相信唔可以係咁 move,要 export 過去先得,
我而家又試試先

先在 MBA 執完,再以 Target Disk Mode Export 去 iMac,再在 iMac 的LR 重新 Add
終於成功

用MBA 執了的相,接駁已進入 Target Disk Mode 的 iMac,然後 export 到 iMac 上
在 export 時選 DNG 或 Original
再在 iMac 上開時,就有之前在MBA 做的轉變了!
Scott Kelby 於 LR 教學中有關章節~~

3298_0001.pdf (1.03 MB, 下載次數: 4)
Thx Homan
Thank you