登記成會員
搜索
查看: 8626|回復: 7

[推介/評論] Cannondale 29" 左仔軟架

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

等了又等,Cannondale 終於會出 29" 左仔軟架 Scalpel,重 21lb ,比 26" Scalpel 多咗兩磅幾,應該係車架重咗(因為設計唔同),加埋個轆大咗。

點解會無端端出29”?
咁買呔果D消耗品咪又一定要幫襯 Cannondale?
homan, 你講邊樣消耗品? 29"車除 cannondale 外,specialized,niner 等牌子早已有29"er, 所以車呔及其組件在市場已有。現在xc world cup有半數車手已轉用29"出賽,29"er 已成下一代 MTB 主力
只要你上網打 29"MTB,你就會發現好多牌子一兩年前已經出咗 29",而好多配件廠,例如避震、呔,都已經有 29"配件,雖然未及 26" 多及平。事實上,除車架、rim、tires 及前叉外,其他 26" 零件可用番響 29" 車上。
29” 比 26” 有什麼優勢呢?
香港已有貨。

昨天同事(我冇去)到九龍某單車鋪,現貨有一架 Scalpel 29"ER 1 , M-size, 索價 $68000

不過我今日到新界某單車鋪(同事冇去),現貨就冇,不過報咗價,29"ER 1 $55000;ER 2 $38000、鋁架的 ER 3 $24000 及 ER 4 (唔係左仔)$18000 ,兩款鋁架可謂大件夾抵食。

入新界買單車原來比響九龍買平萬三......起初都以為可能因為果位同事個樣有 d 似車神,所以俾人收個車神價。不過諗番當年買 CAAD9 時,九龍賣 $6000,新界賣 $4800,仲送埋鵝頸。當年買支 Thomson seat 通,九龍賣 $860,新界賣 $480。咁證明新界 d 租真係平好多,水費又交得少(因為門口可以掘井),如果係原居民仲可以打折頭。

ER 1 及 ER 2 主要分別有(根據官網 spec)

• ER 1 用碳叉
  • 前餅 ER1 用 Cannondale 自己貨,而 ER 2 用 Sram S2210。根據某車手指,Cannondale 自己貨都係 Sram,不過冠了自己個名,唔清楚係乜級數(不過果款就同 XX 高度相似......)?兩款都係 2x10
  • Shifter 就 XX 對 Shimano XT,表現明顯差幾級。
  • ER 2 波腳應該係因為用咗 XT shifter,所以局住用 Shimano XTR(可能 Sram 唔出 Attrack ?)。而 ER 1 用 XX。
  • 鈴就唔同,不過對 DT Swiss 冇乜認識,唔清楚響越野性能嘅分別。
  • Brake 就差唔多,前 7" 後 6",Elixir X0 對 Elixir 9,分別唔多。
  • 後避震都係 Fox。以前用過一排 Fox,相對前叉,Fox 嘅後避震支支都差別唔大,冇 Rocksox 果 d 咁多功能。

總結,ER 1 及 2 車架一樣,兩者價錢分別響配件上,而照睇,重量上唔差得兩磅,咁貴多 $17000 為了呢兩磅值唔值?

不過,假如買 ER 2,將依家用開嘅 X9 、seat 通及座位過番落去(最緊要換走套 Shimano) ,咁可能已經追番一磅番嚟。
DT鈴係神級其中一隻名牌,不過廠比邊隻未知,到香港鋪頭比邊隻又未知
egg studio,要check下用緊隻seat通岩唔岩用落左仔
willywong 發表於 2-11-2011 07:48 AM
DT鈴係神級其中一隻名牌,不過廠比邊隻未知,到香港鋪頭比邊隻又未知
egg studio,要check下用緊隻seat通岩 ...

官網有講用邊隻 DT 型號

Seat 通當然啱,如果唔係點會計埋佢落去。

我用開果張 seat 位一定輕過跟車果張 FlizXX ,但左仔支 Seat 通係乜級數就未知,但估唔會好得過 Thomson ......