登記成會員
搜索
查看: 6556|回復: 16

[賽後報告] 21-5-2011 快環塘 (已變為賽後報告)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

聽日約三點環塘,要快,有興趣請 call 我。
吟星期日呢?
星期日我唔得。今朝已經帶埋架車返屯門 office,放工就去環一環。
尋日環塘於水壩開始,至返回水壩,用咗 1 hr 1 mins ;從泊車位起計就要 1 hr 15 mins ,距離一小時大限仲差一分鐘。

後段落大雨,情況就好似當年同 Willy 新手時代響冒雨河背落山一樣, d 水響後面跟住你。

一小時? 係唔係算快呢?
香港有紀錄係 35 mins,方法係平路不停衝,而比賽關係所以冇乜行山人士,亦冇對頭車。上斜就抬住架車跑上去。

一般百幾至幾百人參加嘅比賽做到一小時內可以入到頭 10-20 名 (視乎有幾多人參加),而 Willy 兄及 Bono 兄 (近排好少上嚟) 都曾經響公開賽做到 59 mins 成績,Willy 兄仲攞到第四名。

環塘一小時就好似毅行 24 小時咁,係一個目標。之後做到就挑戰 50 mins / 20 小時
post 番當年 arm arm 學踩 MT bike 時響大帽山落河背遇大雨情況,少張相已經響細雨咗先影,尋日就環塘就係差唔多。

第二張相下面戴眼鏡笑口西西果個係唔係我地大笪地會員WxxxxWxxx?
唔同樣㗎喎~~~ 果位笑口西西兄得果廿歲,呢張相係 2005 年影㗎。
多謝homan兄吟抬住嚟舉以為果位靚仔係我
記得當時年紀小,當年同eggstudio兄自學mtb,某次超大雨仲要學人落河背,不知好歹.
FULLFACE HELMET好有型..
回復 11# hongdonald

一般full helmet 是downhill才戴吧?
不一定,你覺得危險或條路真係危險就會戴,環塘一樣見有人戴,踩開嘅車手大家見到唔會覺得有問題,最緊要安全。
若果覺得full face太誇,可以參考買呢隻http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=45391
同小弟當年個圓形頭盔有異曲同工之妙,一樣咁有保護性:)
回復 15# hongdonald

等你個「銀樣蠟槍頭」再出動!
r7果頂跟佢尾有倒後鏡用