登記成會員
搜索
查看: 6448|回復: 19

[推介/評論] 9/19 無車日單車行

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

無車日單車行 - 救氣候, 愛中秋
Car Free Day Cycling Parade – Combat Climate Change, Save Mid-Autumn

以行動支持無車日,騎上零排放的單車,暢遊香港島鬧市,請參加無車日單車行!
Show your support for Car Free Day with a zero-carbon ride through downtown Hong Kong Island. Please join us for our Cycling Parade!

無車日單車行資料
Information - Car Free Day Cycling Parade

舉行日期: 2010年9月19日
集合時間:上午9時
起點:香港中環遮打道
(雪廠街和德輔道中一段)
完成路線時間:約2小時
報名截止日期:2010年9月5日

Date: September 19, 2010
Time: 9:00am
Starting Point: Chater Road, Central
(at Ice House St and Des Voeux Rd Central)
Estimated time to complete route: 2 hours
Sign-up deadline: September 5, 2010

無車日單車行路線圖:
Route Map of the Cycling Parade:

檢視較大的地圖 Enlarge this map

報名及詳情:

http://www.greenpeace.org/china/ch/campaigns/stop-climate-change/greenpeace-work/public-activities/carfreeday/cycling-day

有冇人參加? 我會去!
haha... 港島區? i like... Alex...果日大家電聯!
我可能需要借多架車俾我brother
回復 4# alexphoto

可以去eggstudio度拿回我架Specialized,連Hongdonald兄在我家果架CAAD4咁就有兩架車,或者可以問Garfield 兄借架小摺~
我已經報咗名!
而家仲興踩單車個咩!!!!
回復 7# hongdonald

再嘈連果205分都扣埋你!
join 左… 今日 deadline...
回復  hongdonald

再嘈連果205分都扣埋你!
alexphoto 發表於 3-9-2010 11:53 AM

話之我-999999999999分,總之比我係度派膠+上風月區就ok la
我就冇興趣,因為如果要參加,我一定會揸車載單車過海,所以失去 "無車日" 嘅意義。
請問,如果冇報到名到時可唔可以跟住踩架呢?
回復 11# egg_studio
你可以坐東鐵到紅磡碼頭轉船過中環, 我都係在紅磡碼頭坐船過海, 用集體運輸系統都有助減低碳排放
回復 12# ricky520
道理上佢無權阻止你在街上踩單車,除非警方有特別交通安排。因為往年係有鐵馬沿途陪伴
知唔知往件舉辦機構有冇人監察住冇報名唔比踩架?
回復 15# ricky520

放心啦… 佢地都係做慈善,又點會出咁多力去阻止其他人參與丫~
好!! 如果19號前買到車一於去馬...
我當日會8:00到皇后像廣場(HSBC對面) 有冇人想一齊食早餐?
回復 18# alexphoto

不如大家在大坑食豬扒麵,之後一齊踩去中環丫?
回復 17# ricky520

買左車未呀?
買左就PM你電話比我