登記成會員
搜索
查看: 7110|回復: 10

2010-08-08 土瓜灣至將軍澳 (後記)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

昨天相約環法車神R7傍晚由土瓜灣踩入將軍澳,路線如下:

土瓜灣上鄉道單車倉 -> 紅磡單車維修店 -> 沿九龍城碼頭到交通繁忙的九龍城 ->
沿太子道東向彩虹方向 -> 牛池灣消防局上清水灣道 -> 清水灣道ESSO油站小休 ->
沿清水灣道向將軍澳方向...... 爆呔!

在清水灣過了監獄後,一直是長命下斜,大家都要拖著以免太高速,但大約還有幾百米到轉入西貢位置時,我突然聽到沉沉不太響的「啪」一聲,心知不妙。當時車速估計有40km/h以上,急忙煞車下都有點危險的感覺和少少狼狽。

查看一下後發現是後輪爆呔,回頭看到R7差不多到,我示意要停下來。
由於大家沒有後備呔、呔匙、氣pump,所以我們要在科大迴旋處前的巴士站截的士到將軍澳換呔。
回程的士上大家認為清水灣過舊電視城至銀線灣的一段S型下斜路都十分危險,因為斜度高又彎多路窄,加上車快又不夠街燈…

回到將軍澳在娘家晚飯過後,再和R7一起小遊將軍澳,大約11:30才地鐵回家。
哈哈, 終於遇到老虎喇
終點係爆呔處…
大約係14公里,估計繼續沿清水灣道入將軍澳大約還有5-6公里
(因的士搭了$55元,$10貨物,首兩公里$18,餘下$27元,大約4公里吧)

整條路線以新清水灣道上斜一段最費力,另外清水灣尾段落斜應該會十分高速,亦危險。
係李兄爆胎個段真係幾危險
青公的落斜是以直路為主(路面闊,少車)
昨日西貢的一段是連續的s灣,一落已經感覺速度極快,同身邊既4個轆差唔多速度入灣,溜車拖住brake落,事後check 番碼錶,速度近54km/h..
另外長命斜亦都算係新體驗,真正感受到咩叫"拉牛上樹"...
My top speed was recorded while travel from Clear Water Bay Road back to Kowloon. I did 65KM and my fried did 70KM which is faster than a KMB bus at the same time.
呢段係我地無踩到而估計會非常有挑戰性的下斜路…

檢視較大的地圖
其實呢條路係唔係好多好似好大馬力既日本跑車係度飛?
回覆 8# hongdonald

呢條路係好多車,尤其係歐洲高價車~ 因為清水灣道好多好X有錢的人住…
凌晨就會多D飛仔車,因為彎多好劈~
好彩冇跟你哋兩個去啫!
不過又咁講,星期日晨早少車踩呢段路應該不錯~