登記成會員
搜索
查看: 6523|回復: 6

霸菱Hubs DT Swiss 190 vs Fulcrum USB

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

想問一下,有巴打踩過呢兩隻hub嗎?

DT-Swiss 190 網上好評如潮,swiss 出品,必屬佳品?
USB就只係野牛/飛波空轉玩過下,不過hubs內隻雞仔好似唔多夠響,不合小弟mk性格

大前提當然以順暢度為先,另外,剛閱讀台灣網站,hub外層物料既選擇亦會影響搖車時既剛性,真難選擇啊..
你已經有答案喇 >>> 夠響!

其實都係一理通百理明 "響既唔好, 好既唔響", 同 "響屁唔嗅, 嗅屁唔響" 道理一樣, 做咗廿年人放過嗅屁未先
根據物理學理論,越響即係能量流失越大 (除非另外入電芯),所以同一物料下,越響一定越唔順,否則有違能量守衡。

既然你係 MK 仔,有否留意馬路上的 MK 車,條死氣喉越響,起步越慢 (一般都慢過的士),因為馬力有部分轉變為聲能。
你已經有答案喇 >>> 夠響!

其實都係一理通百理明 "響既唔好, 好既唔響", 同 "響屁唔嗅, 嗅屁唔響" 道理一 ...
c_Foo 發表於 12-7-2010 04:51 PM

但LW既HUBS都好響啊,正題,有冇巴打踩過呢兩種HUBS?
其實小弟已有BORA ULTRA TWO這對不錯的輪組,不過想比較一下HUBS 來織一對操車輪組~請各位比比意見!
根據物理學理論,越響即係能量流失越大 (除非另外入電芯),所以同一物料下,越響一定越唔順,否則有違能量 ...
egg_studio 發表於 12-7-2010 06:18 PM

You mean kinetic+potential energy change to sound+heat energy?
But for some super sportscar,they are really noisy too..
回覆 6# hongdonald

請睇清楚,我上面係講緊死氣喉

跑車或者方程式賽車,雖然 "好似" 好噪,但情況不同單車。

總之,單車 hub 越大聲即係能量流失越大 -- 如果你唔信我講 (多數係某 d 單車鋪 / 某討論區 d 車神吹,話越響越順),請自己研究吓:

1) 點解有 d  hub 會響?
2) 點解有 d 唔響 / 冇咁響?
3) 響有乜嘢好處 (響係有佢好處,但與順唔順無關) -- 錢自己賺,我塞住咁多入你袋。

如果你一定要用汽車作比較,請留意:汽車 / supercar 噪,其實係引擎及與死氣喉聲發出嘅聲音。你見過有人裝 "響轆" 嗎?

你大個仔考咗車牌,對汽車有點基本認識先用汽車作例子啦。