登記成會員
搜索
查看: 8386|回復: 11

My New Helmet - Bell Array

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

終於忍唔住現有頭盔的款式, 而且見年事已高(2005/03生產), 決定去買頂靚靚單車頭盔, 試過 Bell, OGK, Specialized.

感覺上 Bell 較中性最合我頭型, 就算係高級系列重量唔特別輕(>300g). OGK 日本制, 重量非常輕(<200g), 高級 fit 我 size, 但中級差些少. Specialized 我至愛的款式, 愛佢額頭位橫坑內藏 "S" 標誌, 但高級款先型, 中級款飽樣.

最後只好向價錢低頭, 選購 Bell 中級頭盔, 睇相先......

Bell Helmet_001.jpg
新頭盔返到新家.

Bell Helmet_002.jpg
盒面資料.

Bell Helmet_003.jpg
1954年.

Bell Helmet_004.jpg
頭盔正面.

Bell Helmet_005.jpg
側面.

Bell Helmet_006.jpg
Bell Array 印花.

Bell Helmet_007.jpg
頭盔背面.

Bell Helmet_008.jpg
紅色可甩吸汗貼.

Bell Helmet_009.jpg
Array 320g M size Apr' 10

Bell Helmet_010.jpg
Serial No.

Bell Helmet_011.jpg
T.A.G. System.

Bell Helmet_012.jpg
頭盔頂部.

Bell Helmet_013.jpg
近距離側面.

Bell Helmet_014.jpg
背面伸縮帶.

Bell Helmet_015.jpg
新舊頭盔.

Bell Helmet_016.jpg
風阻及通風比較.

Bell Helmet_017.jpg
背扣分別.

Bell Helmet_018.jpg
通風位分別.
用後報告 : 昨晚即刻踩轉青公, 重量同我之前頂兩百有找的大陸頭盔冇大分別, 分別在於款式靚d, 穩定度高咗, 通風可感受到, 值唔值? 當然值啦, 頂級既就唔知喇
回覆 2# c_Foo

帶左會快D 架 ?
回覆 3# wongfai

一定快,快銀包乾塘
好靚喎,價錢呢?

你舊果頂有幾重呢?
回覆 5# egg_studio

價錢$838有個折, 舊果頂冇磅唔知重量, 手感差無幾.
O.T. 依家放相的確比以前好好多, 係度多謝 egg_studio 先
硬係覺得個個差唔多樣仲以為CFOO你會買LUMA個個.
其實,HELMET 係唔係到汽車一樣,貴野collapse time 耐D,間接保護個頭?
其實,HELMET 係唔係到汽車一樣,貴野collapse ti ...
hongdonald 發表於 27-6-2010 10:53 PM

汽車唔係咁嘅。
以我認知貴既單車頭盔係外型靚d, 通風好d, 戴上舒服d, 保護性只不過達標(費盡心思偷輕與保護背道而馳).

LUMA 頭盔唔啱我頭型, 一戴上硬頭, 有時間落去單車鋪試下就知.
咁即係有CE mark就代表達標?
其實我對GIRO幾有興趣,不過入親飛波都千千聲
回覆 11# hongdonald

Bell 係通過美國消費者產品安全委員會(CPSC)認可.

至於頭盔試多幾間, 外型靚未必啱頭型, 啱頭型未必啱心水(我係後者), 每隻牌子有平貴, 隻隻都通過安全標準冇話貴D保護好D, 貴D係靚D通風好D, 買果時我都好鐘意隻 Specialized 不過要 $1880, 另外有隻 Catlike 都近兩千, 抵死係低一級型號舒適就差d, 係 Bell 有 d 良心高同中級舒適度一樣重量一樣只不過通風及外型有分別, 係價錢一開二的情況下選擇咗中級. 至於你對眼對焦落係千千聲就係千千聲的結局