登記成會員
搜索
查看: 5974|回復: 8

想買碼錶

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大家有咩推介?
呢隻點睇?
小弟用緊topeak... 因為無乜要求所以無咩comment...
I use it in my folding bike. Of course if you only need to record the speed and total travel, it should be a good choice. But if you want to check and record more, like the cadence, you may need to buy 'Sigma' 1606 or above.
如果你冇乜特別要求,任何牌子價錢 ok 就 ok 啦。

我自從用咗 GPS 後咪表已經唔太重要。
呢隻五舊鬆d不如買Sigma,加多幾十有埋腳頻又係無線。

個人意見有電話GPS可慳返買碼錶,除非要計腳頻就必買。
回覆 5# c_Foo

之前我都係咁諗,但用電話GPS要踩完曬先, 有個碼錶就隨時睇到,至於腳頻,我其實唔知有咩作用,知到又點?
回覆 6# alexphoto

得個知字囉~~

如果踩 road bike 、練車練體能果隻就有 d 用,但腳頻要配合心跳一齊處理,整個 profile 先有用。

另一個用法係比巡航時用,用嚟知道隻腳轉數對應乜嘢速度 (應該講 keep 住乜嘢速度),但有經驗者可以 feel 到自己隻腳幾耐轉一個圈,唔需要睇住個表。
Go for Polar CS600

回覆 8# hongdonald
多謝你介紹d好嘢, 但我呢d窮人買唔起幾千蚊的碼錶