登記成會員
搜索
查看: 6006|回復: 12

呢 d 咪人車合一囉 ~~

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢架 "RALEIGH" 必買呀
有部份鏡頭好似係特技
佢做D野… 都唔係無可能,玩FIXED GEAR果D咪係咁玩囉~
仲有佢可能NG左無數次,所以都唔係無可能嘅~
我又唔覺似特技啦~
回覆 2# c_Foo

我舊果個架咪係 RALEIGH,我出車架,你借埋 R7 果對越野 road bike 呔咁我地去龍蝦灣拍啦。
我響 Discovery channels 睇過一個節目係介紹 d fixed gear, BMX 車手點樣拍呢 d video. 佢地都係會 PK 好多次先拍到一個成功嘅動作。
師兄們, 小弟有D新手問題想問, 佢用RB咁玩...咪會好震囉..RB唔係應該FOR公路架咩, 原來RB都可以行D咁崎嶇既路架?
留意下佢對轆唔係平時你見開果隻公路 rim,佢用果隻係 cross country road bike rim (簡單 d 講,係越野 road bike 用嘅轆) 響外國有 d 越野賽係用 road bike 比賽嘅。

一般鋁架及鋼架唔會 jump 幾下就散,唔好睇得 d 單車架咁化學。又或者幕後已經換咗十幾架車呢 -- ching 你如果年紀有番咁上下,應該聽 / 睇過一套日本電影,叫子貓物語,明未?
留意下佢對轆唔係平時你見開果隻公路 rim,佢用果隻係 cross country road bike rim (簡單 d 講,係越野 ro ...
egg_studio 發表於 18-10-2010 12:19 AM

oic!! 原來係咁! 唔該晒egg兄解答~

咁真正既越野rb係咪會有埋前後避震o個d?

我24咋, 唔識o個套戲~ha, 係講咩架呢其實?
留意下佢對轆唔係平時你見開果隻公路 rim,佢用果隻係 cross country road bike rim (簡單 d 講,係越野 ro ...
egg_studio 發表於 18-10-2010 12:19 AM

這種叫做Cyclocross,大部份比賽會在秋冬季進行。比賽路段有泥路,山徑路,再加入人做障礙物,車手須要抬車過障礙物,非常考驗車手落車上車之技術。
香港上年九或十月曾想在西九試辦一場Cyclocross比賽,可是又不了了之
子貓物語講隻貓嘅歷險故事。當年拍嘅時候,當一隻貓拍到死咗,就換上另一隻一樣嘅貓,直至套戲拍完,死咗十幾隻貓,但觀眾睇落去就以為由頭到尾都係果隻。
回復 11# egg_studio

仲以為子貓物語有單車片段

嘩...拍套戲死十幾隻貓, 真陰公

呢 d 咪人車唔合一囉 ~~