登記成會員
搜索
查看: 9102|回復: 21

第一次換呔… 程序有無錯?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

小弟今晚手癢(因為想一陣出車)將對呔由MTB的菠蘿呔換做公路呔,方法如下:

1)放氣
2)把內外呔一齊拆出來(好難分開一個一個拆,一拆就一齊…)
3)先把公路呔的外呔對好呔紋,再把其中一邊先放入輪圈內

4)把內呔的呔咀對好位,然後擠入去外呔內側
換呔05.jpg 換呔07.jpg

5)把外呔的未放入輪圈內的一邊慢慢都擠入輪圈內

換呔08.jpg 換呔10.jpg 換呔11.jpg

6)最後以呔匙把最後幾吋位置(暴力地)擠入去
換呔13.jpg 換呔14.jpg 換呔15.jpg

7)檢查呔紋及邊位OK後就打氣
換呔12.jpg 換呔16.jpg 換呔17.jpg 換呔18.jpg

8)完成

大家請指教小弟有什麼地方錯誤/可改正~
響 (5) 時打少少氣,否則 (6) 可能整爆內呔
出圖先…

btw, 我在入番條呔時,有少少膠邊比個呔匙削左… 我估無乜影響掛…
基本差不多, 建議買個座地泵.
i will suggest to buy one more extra wheels set for on-road.
呢條米芝蓮三星比我條菠蘿去得快好多…
i will suggest to buy one more extra wheels set for on-road.
willywong 發表於 10-6-2010 11:58 PM

willywong兄,聽講你好似有set士啤啵… 係唔係啫? 我家有位,可以放在我家先呀…
條米芝連幾$? 換後會踩得慳力嗎?
回覆 7# Homan

下下有士啤就放係你度咪好唔得了, 有成打女朋友放係你家同我食哂佢
回覆 8# alexphoto

1.5 公路 比 1.9 菠蘿軚當然好去好多, 買啦買啦
又係果句,有位就 MTB + road bike, 冇位就 MTB + 多對轆配幼呔

你問吓 Willy 對 NRS 原裝轆幾錢比你。我有一對碟,你要送比你。
回覆 8# alexphoto

條米芝LIN要問問Garfield, 好似要成$600
homan, 朋友價4佰一對連9速cassette
回覆 13# willywong

好野… 又有錢跌~~
跌錢係高尚既情操
你憑 Willy 嘅 wheel set Invoice 可換領 brake 碟一對
好野! 跌錢又有人讚好、又嬴得「友情」、又可以換領break碟…
大笪地真係一個好地方!

不過… willy, 你出到invoice 比我架可?
今日嘗試換公路車的內胎…
結果2條內胎報廢~
點解呀?
rim 入面條膠圈舊 / 爛咗,定你太粗暴呢?