登記成會員
搜索
查看: 8255|回復: 23

132km 長征 (皇崗-沙頭角-大小梅沙-南澳-西涌) 後記

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今次Garfield邀請的國內單車長征,真是一次「升呢」好經驗。
個人體能上連升2級、路面經驗又升2級、對單車了解/認識亦都升左1級...

相片:http://picasaweb.google.com/yula ... _iNvqCQ&feat=email#

(待續.相片後補)
車方面,有架中古TREK carbo 9900,我一架摺車等於佢兩架車的重量…
而家差不多config的車架要兩萬...
呢 D 場合 MTB 便是皇道

長毛哥哥我前幾晚係"專業"見過佢,佢用彈弓車嗎!
呢 D 場合 MTB 便是皇道

長毛哥哥我前幾晚係"專業"見過佢,佢用彈弓車嗎! ...
c_Foo 發表於 3-5-2010 02:45 PM

RB都唔係唔得,基本上99.9%都係車行的馬路,不過MTB的呔比較耐用,越過路邊工地、小小起伏無咁傷就真… 所以我覺得呢個情況,硬架MTB配公路/兩用呔就一流!

長毛兄叫法蘭西,用果個係舊款(我估)的CARBO架.
應該唔係彈弓啵…
當日踩到入南澳都只係5點左右,仲有大巴回九龍塘,如果下次有信心,我們可以去DAY TRIP!
有美女去嗎?
小弟極有性趣~
一個唔好彩再上埋和諧號

回覆 4# Homan

我見佢架非一般 MTB,車身"工"字型,Saddle 底似有條避震果隻,最記得佢條"賓士軨",係呢架啦 ~~

條路睇落幾好踩,想問road bike會唔會唔係咁好?
如果係咁我踩番部p8去算..
回覆 8# hongdonald

用個腦諗下啦,你係破風組隊長,一定 Road Bike 啦
回覆 7# c_Foo

呢隻係 All Mountain 嘅 MT bike, 我都有個車架響屋企,買番條前避震就有得 all mountain 。

下次有團叫埋我,我得閒一定參加。
R7,咁你快D踩多D車,唔係要快,而係要增加路面經驗,如果唔係我唔會建議你去架!
有團早單聲, 一定參加
唔過夜就真係唔錯~
回覆  hongdonald

用個腦諗下啦,你係破風組隊長,一定 Road Bike 啦
c_Foo 發表於 3-5-2010 03:28 PM

破風組隊長
cervelo
今次旅程,和大夥相約8點在皇崗的士站位等候。
小弟遲了少少出門,趕到灣仔碼頭時,7:20的一班「皇巴士」,結果苦等20分鐘才開車,要8:10分才下車、過關。
先不說皇巴士的速度(其實真係好快,西隧+昂船洲大橋),但對踩車人仕來說也非常方便,因為沒太多乘客有行李,單車可以不摺不拆放在車身行李架上。
到了皇崗,有單車醫生之稱的領隊威哥帶我們踩往吃早餐,街邊檔豆漿油炸鬼腸粉,味道尚可價錢便宜。
吃完了早餐,大約是9:30左右吧?我們開始穿梭鬧市中往沙頭角出發。
途中發生了小意外,在穿梭公車私家車穿插的鬧市中時,其中一位車手在我後面十米左右突然倒地!
小弟聽到聲響時回頭看到旁邊公車正在開動交叉,幸好有驚無險。
及後他說是後輪快拆突然鬆開,後輪JAM了所以炒車。
(所以也警惕了自己,每次飛bike前後要細心檢查一遍)
首大半小時都是在市中心,後來就開始慢慢進入密度較低的市區外圍,及後就緩緩攀上梧桐山,也是本次其中最費力的一段。
不斷的上山,途中碰到很多(不是“不少”是“很多”)單車人,有車會的,也有和我們一樣是車友,亦有三五知己沿途走走停停地欣賞風景的。
大約爬了一小時的上坡路吧?終於是「收成」的時候了!
我們沿著下斜路下山,除了小心控制速度外也要小心車輛,大家也很快就順利到達山下了。
(待續)
The frame is from 'Trek'. Very old design full suspension Y-Frame and the same design also used in 'Intense'.
回覆 16# garfield

waiting for your google map~
Waiting for you to return my DVD-Rom !!!
Google Map 同 DVD-ROM 有何關係?
Waiting for you to return my DVD-Rom !!!
garfield 發表於 4-5-2010 10:02 PM

隻USB DVD-ROM?