登記成會員
搜索
查看: 7546|回復: 5

[賽後報告] Road bike 遊村路(多圖)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

近排練 road bike,踩咗公路一排,有啲悶,所以轉吓村路。

好多人錯覺,村路必須用 MTB,因為多沙石,其實好多村路「路況」比公路好(平、冇渠蓋、冇的士及貨櫃車)……加上之前有會員問路,於是分享一條 road bike + 原子呔踩到、捐窿捐罅嘅村路。

起步:上水丙崗,裏面有圍村(有興趣請爬舊 post)。

穿過狹窄村路。

經過一條 XC 路入口,不過踩 road bike,繼續行石屎路。(呢條路最後會駁番實驗農場,不過 road bike 真係有危險)

荒廢農田。

早前響探險版有啲人氣嘅「荒廢豬欄」-- 就嚟唔荒廢 -- 今日所見,已開始動工。

香港最危險地方之一:實驗農場。

響粉錦過馬路,踩之前介紹過嘅「溫馨」村路,經過有好多同名同姓嘅獅子亭。

向「溫馨」前進,係一段寫意林蔭路。

到達坑頭,地標之一:好有特色嘅村屋。

響坑頭住宅區穿梭後,過雙魚河,經好窄好多彎村路後,去到另一地標:越野電單車場及樹屋。

稍稍上斜,去到之前車友問路嘅麒麟山

順便解答車友:若響軍營出,不走大路(古洞路),轉入村路的話,就會響 PCCW 的求救電話旁路口出嚟,接上麒麟山路。

天橋過 2 號幹線(粉嶺公路段),向落馬洲進發。

話明踩村路,所以不走落馬洲解禁禁區,經潘家村往洲頭村。呢條路大約踩十分鐘,但事實係「搵路嚟行」,若唔想兜遠路,可踩一小段青山公路,轉入洲頭,大約一分鐘多啲。

洲頭上山,去到人跡罕至嘅地方。

山坳風景位。

去到又係北區隱世勝景「晨運大草原」(為免此處重蹈坪輋「芒草」被龍友破壞,所以此處位置不公開,也免問)

山坳後,見越野車走線、大迷宮,原來係展能運動村。

又上山,經過馬草壟堆填區。

山頂見木欄,好有外國農場 feel 嘅火龍果園。

唯一要推車嘅地方 -- 幾十米樓梯。

一輪村路後,轉出大路,見羅湖練靶場。(另見馬草壟暗黑快走

由馬草壟至落馬洲,再到羅湖火車站一段已經介紹好多次,不作重覆,有興趣請爬舊 post。

例牌景點:大水管。

之後沿梧桐河向東,轉入華山下路,經「虛白祖山界」返回上水。因為玩得手機味精 filter 多,冇電,請睇舊 post 夜遊華山探秘 -- 「虛白祖山界」,較光啲個 mon 就當日頭啦。

好正呀師兄!
請問,點解實驗農場是香港最危险地方之一?
因為H 乜N 乜嘅實驗室正響果處,萬一有意外,新洗牌冇抗體病毒多數響果度流出。(太多數喪屍戲劇情)
你唔講我都唔知
師兄你條route真係好正!