登記成會員
搜索
查看: 3374|回復: 7

[開箱文] 翻新中古 Olmo Competition 意大利鋼架(完成!)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

前陣子踩幾年前在國內 OEM 鋼架單車廠訂製的「復古鋼架(新品)」巡航時,遇到一位唔識嘅車友,話有架擺咗幾十年冇踩過嘅「真鋼架」,唔要啦,咁就送咗畀我。(詳細故事等我翻新後先詳述)

呢架車係意大利 Olmo,配 Campagnolo Chorus 套件,不過上手應該換咗對轆,變成普通中古 Mavic 轆。

拆散曬成架車及零件,用藍 / 紅威寶及脫油劑清走所有舊雪油及千年漬,稍後拋光及上翻「現代」嘅雪油。車架做粗蠟、拋光、鍍膜,同汽車漆面做法差不多。

出文時已拋光了鵝頸,及車架打咗粗蠟,其他環節稍後繼續,有興趣請留位~~~

打完粗蠟及洗走千年漬後,雖然未拋光,但已經光亮,期待拋光後會更亮

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
DominicNg@G + 40 支持原創

查看全部評分

翻新繼續:

車架及零件完成拋光,但等緊波線、剎車線及車呔,所以未砌得番成車。

揀幾件零件分享吓,我諗由於物料不同,同一個套件,有部分能夠做到鏡面,有啲唔得。

左:已拋光;右:未搞
波腳(後撥)是 Campagnolo Chorus 8 速,有罕有的 A-B Switch,這個 A-B Switch 稍後介紹。

一般而言,8/9/10 速飛輪的高度是一樣的,因此 8 速的單車很大機會能夠升級至 10 速。一般做法是換 10 速飛輪、10 速槍手和 10 速鍊,不過,早前把其中一輛公路車打散賣掉,剩下一對轆 + 10 速飛輪 + 10 速鍊,啱啱用得着!而且單車不用槍手,是用俗稱「雪條棍」的板手轉波,仲要係超中古嘅「無段 / 阻力」,好處係 10 速或以下乜都得,壞處是拉少少「雪條棍」,已經轉咗兩三個波,需要時間去習慣(而且,已經有廿幾年冇揸過「雪條棍」單車……)

以下影片係多年前同朋友翻新一輛鋼架,從 7 速升級 10 速「雪條棍」,可見「雪條棍」的強項是轉波超快,電變都追唔到。

原車跟 Selle Italia Turbo 座位,大概因為擺得太耐,皮已甩,底座(膠)幾乎粉碎,無法修復,所以從 ebay 買「後生」少少嘅 Selle Italia Xo 錳弓座位,又咁啱有相熟單車鋪知我翻新單車中,執咗張倉底全新 Selle Italia Flite 鈦弓座位送畀我,我暫時試咗黃色櫈先,因為襯色,之後會試試紅色櫈。

yellow selle italia.jpg

晚上裝個 10 速尾轆,出街試試~~

有地方放單車就好玩,無地方放就無得玩
天地柱咋
大致上翻新完成,出街試車,搵番一個啱自己嘅 fitting,所以未包車把布。

之前貪得意,試過行 10 速,是成功的,但缺點是用「雪條棍」轉波,10 速齒片距離短,好拉推「雪條棍」時好難控制,於是玩完一輪後決定用番 6 速,因為 6 速最容易轉波,而且現今 6-8 速用相同的鍊,價錢平,想買條貴嘢都冇,飛輪除非用番原廠,否則又係平到冇朋友,誇張啲講,買鍊油仲貴過買飛輪,每次出車換過新飛輪都有限錢。

由於車架夠闊,裝對 Vittoria 黃邊 700-28C,比當年的 700-19/20C 靚。

最後,OLMO 單車翻新完成,回復大概 9 成新~~ 頁頭的影片亦已更新!