登記成會員
搜索
查看: 11789|回復: 22

九龍城寨「三不管地帶」 清拆前一遊!

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有朋友講起九龍城寨,先記起原來我冇 post 過當年入寨遊玩嘅相 ~~~ 咁立刻 scan !雖然唔多,但都分享分享!

我係響 1992 入,即係清拆前一年唔夠。當時入面居民已經搬得七七八八,因此大部分大廈都可以上去,其中兩張相響天台影 -- 咁啱得咁橋,我 scan 完相,之後上網搵吓城寨資料,發現清拆前有外國攝影師同樣走上天台影細路仔,而其中一個同我影果個係同一人!(大概因為當時應該搬剩幾戶人?)

IMG_20160613_0001 copy 3.jpg
從東正道拍攝城寨外圍 -- 相中可見,居民已搬得七七八八。

IMG_20160613_0001 copy 2.jpg
從天台向下望,是城寨唯一的大天井。中間偏左、兩層高嘅係「老人中心」;同「老人中心」呈 90 度、紅啡色屋頂係「青年中心」。

IMG_20160613_0001 copy 4.jpg
當時年紀細,諗住入去玩,冇記錄低呢條係乜嘢街,更加唔似依家咁畫埋地圖。當年應該係由呢度上天台。

IMG_20160613_0002 copy.jpg
響某條後巷,搵到呢碌大炮。當年大家唔識寶 + 三不管,所以大炮當垃圾放響後巷。依家大炮響城寨公園裏,得閒去探吓佢。

多垃圾係城寨特色。

部分冷巷直情被垃圾封住。

IMG_20160613_0003 copy.jpg
終於走到第二張相嘅「大天井」,重見光明。

到此一遊相 -- 係中學時代嘅我,着嘅係風魔全球嘅石磨藍。

IMG_20160613_0004 copy.jpg
老人院外牆。

天台細路仔。

IMG_20160613_0001 copy.jpg
如果相中係你,歡迎聯絡我,我都好想聽吓你講城寨嘅童年生活。

評分

參與人數 5積分 +90 收起 理由
AnsonNgNg@FB + 10 支持原創
LamLeungWan@FB + 20 支持靚相
5542 + 20 強!
12pt + 20 十分好!
egg44 + 20 原創內容

查看全部評分

qeiihill 發表於 28-4-2017 01:49 AM
果時臨折前有隊日本人走入去詳細影相留紀錄, 而家日本有個九龍寨城 主題公園: 日本川崎市主題遊樂場 ...

我係響 1992 入,即係清拆前一年唔夠。當時入面居民已經搬得七七八八,因此大部分大廈都可以上去,其中兩張相響天台影 -- 咁啱得咁橋,我 scan 完相,之後上網搵吓城寨資料,發現清拆前有外國攝影師同樣走上天台影細路仔,而其中一個同我影果個係同一人!(大概因為當時應該搬剩幾戶人?)

行過九龍城,就入去公園行吓,同預期一樣,日本人多過本地人,從漫畫攻殼機動隊開始,然後九龍風水傳、金田一電影版、又返番去荷里活攻殼機動隊,日本人太鍾意城寨了。

對比城寨清拆後,我菲林相入面嘅大炮應該係門口其中一碌。

而天台幾位小朋友真係去到邊都見到佢地……(展館圖片)

靚相....我未入過城寨裡面,最記得系響隔離球場一路踢波一路睇拆樓.
當時拆樓系有部大吊雞吊起一個大鐵球之後Fing埋層樓中層位置,上面就會lum落黎....
珍貴相片
我小學讀對面
有同學係住城寨
所以有入過去玩
不過印像唔深
我都有入過,最記得大炮同會"啤"著你貓咁大既老鼠
你有冇相?

珍貴相片x2
好想自己去過
細個唔敢入, 大個無得再入, 已拆。
超珍貴相片
正正正 十個正
正到爆!
正到爆!正到爆!正到爆!
珍貴相片x3
細個唔識入,大個無得入.....可惜.....(已拆)
好多嘢都係蘇州過後、…
未曾入過去, 可惜可惜!

之後嘗試響模型上用相同角度拍攝老人中心及青年中心。
果時臨折前有隊日本人走入去詳細影相留紀錄, 而家日本有個九龍寨城 主題公園: 日本川崎市主題遊樂場