登記成會員
搜索
查看: 2665|回復: 6

[討論研究] 「礦場 W」屋企裏的礦洞(有影片)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

幾個月前透露了「礦場 W」項目,故事是幾廿年前,一位新界居民響敞大的果園內做土地平整時,偶然發現兩個洞,佢一直唔敢入去,直至識到我,重提舊事,搵我去做研究,當中當然不乏有趣故事,留待我另文介紹。先出幾張相及片,稍後有詳盡故事。

由於是人地屋企裏,所以不會公開或隱喻位置,而政府曾於 20 年代發牌,年代久遠。

屋後山坡就是洞口。

洞最初幾十米是水平挖掘,穿過泥層,進入石層。(留意好多蝙蝠)

泥層後進入石層,開採從這裏開始,向上 45 度,大約有二十米深,至照片位置,是平整的岩層,開採應該到此為止。

關於「礦場 W」,我文章最後提及:
政府早於二、三十年代曾發礦務牌照,這一帶亦曾出產不止牌照准採的礦物,加上鉛鋅,果園地底的礦物種類豐富,

由於不公開「礦場 W」位置,但可以透露多少少關於礦物的資料畀大笪地會員,有權限可入嚟睇:

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽,您當前積分為 0

評分

參與人數 2積分 +120 收起 理由
mcw + 80 支持原創
leonkin + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

文章已刊出。

【礦場 XYZ】系列欠「礦場 U」未有着落,因為研究難度好高(可攞正牌入去研究,但好難研究),希望有機會有結果可分享!

多謝師兄分享
謝謝分享

文章出街後竟然有下文,有搬走的村民話我知,屋企入面唔止咁少洞,稍後更新~~~
egg_studio 發表於 5-3-2023 04:19 PM
文章出街後竟然有下文,有搬走的村民話我知,屋企入面唔止咁少洞,稍後更新~~~
...

意思即是話不只你朋友一家地底有窿,很多村民屋企地下都有窿。
野孩子 發表於 6-3-2023 11:06 AM
意思即是話不只你朋友一家地底有窿,很多村民屋企地下都有窿。

對~~~

當時礦場的範圍都幾大,村民見慣見熟,係我地先覺得屋企入面有礦洞係新聞。