登記成會員
搜索
查看: 3677|回復: 8

[討論研究] 高街鬼屋油畫!探險、考古、藝術炒埋一碟

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

半年前預告,會公開高街鬼屋的油畫菲林相,算是全港首次大公開。此外,我會復原油畫。搞咗半年,油畫完成,亦對原著做了研究,另外公開多幾張鬼屋內部相,最後仲有《大迷信》片段 — 今次直情將探險、考古、藝術炒埋一碟!有興趣睇我網站啦~~~

呢張係我畫㗎~~~

評分

參與人數 2積分 +80 收起 理由
GroupWebike(@G + 40 膜拜
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

謝謝回覆!我都未搵到呢幅畫~~ 我會稍後更新我網站的文章~~

簡單對照,照高街油畫:

(1) 人物少好多,得番四人戰鬥,而且左邊遠處果幾個直頭冇影;
(2) 樹大;
(3) 左邊河岸的樹林及小路簡化了
(4) 右邊山坡樹林冇埋
(5) 左右上角變了天使,「拱樑」也畫得細緻;
(6) 人物及馬匹造型及動感比原著生動及流暢;
(7) 可能為遷就牆壁尺寸,畫面拉長好多;

整體而言,高街版顏色走當年流行的現代主義風格,但畫風較粗糙(可能是菲林或燈光影響)。
因為蛋兄修復得太好, 所以好快搵到係瑞士畫家既"刺殺阿爾布雷希特一世", 高街版應該有部份修改? 但動作同細節基本上忠於原作.
https://www.photomarket.hk/forum.php?mod=attachment&aid=MzUxNTh8NzVjYmMwMzJ8MTcxMzk0NTgwN3wwfA%3D%3D
The Assassination of King Albert near Windisch by Hieronymus Hess.jpg
謝謝分享
謝謝分享
利害!
菲林相一出,立刻破除好多網上鬼怪流傳。
多謝師兄分享
Thanks all for sharing