登記成會員
搜索
查看: 3302|回復: 9

[討論研究] W林村英軍爆炸品 / 火藥庫(初探)+ 新項目「礦場 W」

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

之前文章《林村地下軍事建築解密遊》曾提及“嘉道理農場的火藥庫”,今日踩單車上去,睇下今日變咗乜?

上到去,仲可以見到凹下嘅腰果花地形,但所有地方已經變成民居及森林,要從森林下睇到「一格格」結構有難度。

222-10-03 at 7.40.44 PM.jpg
50 年代航空圖,清楚呈現「一格格」結構,相同結構在和合石軍路都有,有興趣睇番《和合石軍路遊 — 新界舊軍路的故事》嘅影片。

道路路基。

隱約仲見到少少「一格格」結構(照片好難睇,現場就勉強見到)。

此外,預告一下,新項目「礦場 W」開檔案,今日順路踩去果頭睇下地形。「礦場 W」是有政府發出的勘探牌照,但沒有更多紀錄了。點樣搵到「礦場 W」呢?有朋友響「礦場 W」一帶買咗塊地,入伙後發現屋企有景轟,於是搵我去調查。呢個項目因為某啲原因,可能要做幾個月,大家留定座啦~~~

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

留名等好消息!!
martinoei 發表於 4-10-2022 08:06 PM
留名等好消息!!

希望啦~~~
謝謝分享,其待......
野孩子 發表於 4-10-2022 11:19 PM
謝謝分享,其待......

起碼要等兩個月。
期待,多謝師兄分享
感謝師兄分享!!
期待~

就快啦~~~
Thanks for sharing !