登記成會員
搜索
查看: 4270|回復: 9

[討論研究] 「礦洞 Y」初探,當然未搵到

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

上月寫了「礦洞 X」,早前去「礦洞 Y」一帶作前期準備。

做乜要「前期準備」咁大陣象?「礦洞 Y」位於新界東面,我問過嘅所有朋友都冇人知道 / 聽過「礦洞 Y」。

同「礦洞 X」一樣,一日未搵到,都未能證實曾經存在,所以唔會開名。

大約 10 年前,我認識「礦洞 Y」附近的村民,佢表示,「礦洞 Y」是約二戰前開採,是村莊 Y 私自開採的礦洞,產鐵礦,有幾個不深的洞。由於是「私採」,所以政府檔案處冇紀錄,更加唔好諗有牌照之類。

因為村民只係細路時跟長輩去過,所以佢都講唔出正確位置。而我簡單搵過 Internet 世界,亦冇提及過「礦洞 Y」,因此,10 年前我冇特別去立案調查,直至近 2 年冇地方去,所以將封咗塵嘅項目搵出嚟,即是「礦洞 X」、「礦洞 Y」, etc(唔止咁少㗎)。

由於做緊關於現時礦洞的開放計劃(仲進行中的,呢個 project 大家應該一定知),上個月得到一啲香港開礦嘅半官方文獻,竟然有輕輕提及「礦洞 Y」,位置及礦產都符合村民所講,因此,上星期揸車去望望村莊 Y 後山。

因為係返工前去,只係響馬路一帶行入少少,當然「礦洞 Y」唔係響馬路邊。今次主要了解地形及植披,擇日深探。

此外,之前搵唔到嘅「礦洞 X」有新發現,稍後另文介紹。

「礦洞 Y」位於村莊 Y 後山,二戰前是村民私下開採。

離開村莊 Y,有幾處人工痕跡,但未知與「礦洞 Y」有冇關係?

後山一帶過去曾是農田,而「礦洞 Y」是田後的山邊,所以應該要繼續入。

呢樣唔明係乜,

呢堆石,響 60 年代航空圖已被影到。

呢舊睇落好新。

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
mcw + 40 支持原創

查看全部評分

機會好細。如果咁容易一擊即中,就輪唔到我介紹 / MK 咁多人啦。

期待發掘更多未知礦洞
謝謝分享
期待!
加油呀~!
祝一舉即中
謝謝分享
真係探極都探唔完,依個就係其中嘅樂趣。
多謝師兄分享,祝成功