登記成會員
搜索
查看: 4802|回復: 13

[推介/評論] 銀礦洞報告及開放計劃 2021 更新

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

本報告是 2017 年出版,及於日前更新了,新增自 2017 至 2019 年間工作小組與土木工程署就開放銀礦洞召開的幾個會議的內容,記錄了工作小組及署方提出的建議和反對理由,有興趣可到我網站下載 www.eggstudio.com

藉呢個 post 聲明一下,自銀礦洞開放計劃展開,坊間有些人,例如某攝影師由「跟隊去玩」變成「發現者」— 假如大家睇過更新版報告,應該可以留意到某攝影師對工作小組及署方的「周旋」半點不知情,因此,希望各位支持銀礦洞開放之餘,亦能分辨真假資訊。(「發現者」呢單嘢響本討論區已通曬天,舊會員一早就知,但新朋友未必知乜事)

分享兩張銀礦下洞的照片,報告裏說明—下洞並不建議開放,但建議在 Portal B 及 C 外築建平台,給遊客觀察兩個洞口。

Portal B 及 C 外吊運器械遺蹟。

Portal C (右)及北洞(左)

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
JohnLam + 40 精品文章

查看全部評分

多謝師兄分享
多謝師兄分享
咁可以安全下觀賞都值得支持
多謝你的付出
謝謝分享,期待開放。
近現代都好多人係咁,但我都想個邊個攝影師係咁?
ShingWong@G 發表於 13-8-2021 11:41 PM
近現代都好多人係咁,但我都想個邊個攝影師係咁?

爬舊文(其他會員出的)
睇完報告
CEDD自己打倒自己方案咁搞笑既?
講黎講去都係以空泛既安全理由ban晒所有方案, 冇人肯咩飛
DetunedRadio 發表於 18-8-2021 01:12 AM
睇完報告
講黎講去都係以空泛既安全理由ban晒所有方案, 冇人肯咩飛 ...

當你做佢個位置都可能結果一樣。
DetunedRadio 發表於 18-8-2021 01:12 AM
睇完報告
講黎講去都係以空泛既安全理由ban晒所有方案, 冇人肯咩飛 ...

我同你同感,但報告要客觀,所以不會將個人感覺寫入去。

不過,同樣是CEDD,不同區有不同做法。我都做緊另一個區的project(未公開得),另一區的CEDD作風積極及合作,不日公開及分享。
睇完報告

老屎忽死老鬼一向諗野方式, 多錯多錯少做少錯唔做唔錯

多謝分享,支持開放銀礦洞
egg_studio 發表於 18-8-2021 09:22 AM
我同你同感,但報告要客觀,所以不會將個人感覺寫入去。

不過,同樣是CEDD,不同區有不同做法。我都做緊 ...

應該真係好睇當時好唔好彩遇著邊個人跟呢單case,不同人士不同作風
DetunedRadio 發表於 19-8-2021 11:21 PM
應該真係好睇當時好唔好彩遇著邊個人跟呢單case,不同人士不同作風

我用4個字去描述:「港英餘孽」