登記成會員
搜索
查看: 9932|回復: 20

[賽後報告] 繼續搵電報桿 + 又新發現(第 2.5 集)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今集叫「2.5 集」,因為我網站未更新,先把少少值得關注嘅發現及更新響大笪地網站分享一下先~~~

上次(第 2 集)講到行到天黑,所以收工,今次是第三及第四天探索,分別從 (1) 伯公坳麥景陶碉堡及 (2) 蓮麻坑出發,(1)向及(2)往新桂田一帶搜索。

總結第 2 集經驗,早前參考的 50 年代地圖不但不準確,而且有錯,所以行咗冤枉路。不過,因為在廣闊範圍裏越搵越多桿,因此能夠考慮地形等因素,模擬出走線,結果響第三及第四天搵到第 14 至 34 支桿!簡值要開香檳!

上集提過,所有桿上都有 "Siemens London No.5.S",而我亦響我網站透露過,位於德國嘅西門子總公司已經提供咗完整的電報桿資料畀我,資料記錄是 1910 年生產的電報桿,No.5.S 是型號。既然是型號,亦會有其他款式,所以在第四日,搵到 No.8.S.L,是「加長版」。

另一方面,又得到幾張政府部門舊地圖,記錄了所有桿的位置,對照之前搵到的 1-34 支桿,準確度 9 成,所以稍後會繼續「入深山」及「出深山」,到時請大家留意~~ 我網站亦會稍後出文介紹。

No.8.S.L,是「加長版」

邊界邊緣的桿

深山入面的桿

根據西門子提供的資料,這是扭環,用來將上桿鎖緊至下桿。

Siemens Brothers & Co. Ltd. London_Iron Poles, Insulators, and Materials for Tel.jpg
我稍後會將更多桿的資料整理及分享,有興趣留位啦~~~

評分

參與人數 2積分 +80 收起 理由
JohnLam + 40 精品文章
leonkin + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

cy088 發表於 10-2-2021 01:44 PM
好有心的公司。師兄你都係好有心。

其實只係冇得外遊,所以搵啲嘢搞吓
野孩子 發表於 2-2-2021 11:00 AM
出心又出力,期待新post.......這段路早兩個月用腳行了一轉,冇留意到有電報桿。
...

今日走曬全段路 — 從担水坑農田至蓮麻坑 12 閘口完整走線搞掂,大部分都搵得到,只有少部分因為響巡邏路另一邊或(懷疑)開墾農地時拔走,亦搵咗從主線分岔去伯公坳麥景陶的支線。

下一步係搵從蓮麻坑至羅湖一段「村路」,敬請留意。

至於羅湖至馬草壟的一小段亦搞掂了,有時間整理完會出文出片,不過有興趣可睇住呢個「暫時版」先:

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
leonkin + 40 支持原創

查看全部評分

野孩子 發表於 1-2-2021 10:15 AM
難得遇到有心人尋找佢哋公司的歷史和事物,理應會很樂意配合的。

佢地除了保存檔案外,仲會做本地教育工作,例如安排學校參觀(佢地好似有個小型博物館),因此根據同我溝通嘅員工所講,疫情關係,佢地冇開門,因為我嘅查詢,所以特登返去搵資料(即係原本 home office 緊)

評分

leonkin + 40 十分好!

查看全部評分

正! 最重要連外國西門子都有紀錄!
西門子有一個部門保存了自公司成立起的文件,我向佢地查詢,好快就有回覆,好熱心跟進(可能疫情冇乜人,又可能冇乜人會去搵呢個部門)
謝謝分享
egg_studio 發表於 1-2-2021 09:56 AM
西門子有一個部門保存了自公司成立起的文件,我向佢地查詢,好快就有回覆,好熱心跟進(可能疫情冇乜人,又 ...

難得遇到有心人尋找佢哋公司的歷史和事物,理應會很樂意配合的。
多謝分享
今日有無去?

今日踩單車去馬草壟至得月樓,搵到 6 支,稍後出文。

egg_studio 發表於 2-2-2021 12:54 AM
今日踩單車去馬草壟至得月樓,搵到 6 支,稍後出文。

出心又出力,期待新post.......這段路早兩個月用腳行了一轉,冇留意到有電報桿。
Interesting and thx for sharing
egg_studio 發表於 2-2-2021 07:54 PM
今日走曬全段路 — 從担水坑農田至蓮麻坑 12 閘口完整走線搞掂,大部分都搵得到,只有少部分因為響巡邏路 ...

謝謝分享,部份唔細心睇都以為係樹幹。
egg_studio 發表於 2-2-2021 07:54 PM
今日走曬全段路 — 從担水坑農田至蓮麻坑 12 閘口完整走線搞掂,大部分都搵得到,只有少部分因為響巡邏路 ...

有無咩頭緒....軍用定民用?
都有初部資料,係邊界防守內部通訊,詳情我稍後寫好文就分享大家研究

評分

leonkin + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

野孩子 發表於 2-2-2021 11:00 AM
...

你行山徑定密林?大部分桿都不在山徑
egg_studio 發表於 4-2-2021 02:15 AM
你行山徑定密林?大部分桿都不在山徑

車路
行車路能夠見到幾支
egg_studio 發表於 1-2-2021 11:38 AM
佢地除了保存檔案外,仲會做本地教育工作,例如安排學校參觀(佢地好似有個小型博物館),因此根據同我溝 ...

wa 真係好有心
egg_studio 發表於 1-2-2021 11:38 AM
佢地除了保存檔案外,仲會做本地教育工作,例如安排學校參觀(佢地好似有個小型博物館),因此根據同我溝 ...

好有心的公司。師兄你都係好有心。