登記成會員
搜索
查看: 8247|回復: 17

[討論研究] 南丫島神風洞「日軍木櫈」翻新

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前介紹了南丫島神風洞裏一截路軌,初部量度是日本仔的 9kg 規格。之後我賣賣關子,話有「文物 X」……

「文物 X」是一張木櫈,據村民憶述,是日本仔投降後遺下的物資,當年這櫈安放在神風洞的無線電室,應該係畀通訊兵用。至於當年張櫈究竟係「本地製造」定從日本或其他戰區運過嚟,就無人知悉了。

換言之,木櫈至少有七十幾年歷史。村民見我早前翻新 KCRC 三等櫈,所以送贈此櫈,等我慢慢翻新。

又賣賣關子了,其實神風洞裏外仲有「文物 Y」及「文物 X」:「文物 Y」稍後介紹(其實同日軍侵華歷史冇關,只係在神風洞外);而「文物 Z」就屬勁嘢,暫時我都未夠「哥利」攞番屋企,而且攞番屋企可能要坐監,哈哈,大家估吓係乜啦。

「文物 X」七十幾年來放響倉庫,保存良好,清潔後是這樣的:

好有趣的「鉸位」,45 度角的支撐是不能取出,應該是放入卡槽後燒紅然後打彎,永遠扣實。

兩支 45 度支撐以螺絲扣在木板,不過螺絲已經「食死」,唔夠膽強行扭動。

初部清除鐵銹及木面的油漆。

本來生銹的螺絲頭,初部除銹後「令立立」。

評分

參與人數 3積分 +100 收起 理由
leonkin + 40 支持原創
barry + 20 精品文章
JohnLam + 40 精品文章

查看全部評分

更新:

噴了金屬銅,稍後上光油。木面會做黑桃色。

果然係好嘢,謝謝分享。
野孩子 發表於 12-10-2020 10:34 PM
果然係好嘢,謝謝分享。

靠你關照
文物 Z ,等我估一下,係唔係生銹機關槍大炮之類呀
barry 發表於 13-10-2020 05:18 PM
文物 Z ,等我估一下,係唔係生銹機關槍大炮之類呀

差唔多啦
你屋企都好多文物喎
ShingWong@G 發表於 13-10-2020 09:00 PM
你屋企都好多文物喎

得 3 件,全部都係櫈,我想要支槍或大炮

你屋企收藏拍得住博物館
小更新:

金屬部分除銹後上鉛水油,木面打磨後稍後索色及上力架。

egg_studio 發表於 14-10-2020 12:18 AM
得 3 件,全部都係櫈,我想要支槍或大炮

唔通文物Z就係支大砲
rightorwhat 發表於 11-12-2020 09:42 AM
唔通文物Z就係支大砲

差唔多啦 ~~~

提示:
文物 Y 及 Z 分別都係武器,一個可以合法管有、另一個捉到斷正。

早前才去了南丫島,先知有個神風洞,原來仲有文物,島上好似有好多的洞穴,未有機會探究,待各位師兄分享
cara_hk 發表於 29-12-2020 12:49 PM
早前才去了南丫島,先知有個神風洞,原來仲有文物,島上好似有好多的洞穴,未有機會探究,待各位師兄分享 ...

你係咪去郊遊徑旁邊果兩個?果 2 個冇文物了(有都一早被……啦)我片中介紹的在民居後園裏,一般人去唔到,但現在已封了。

Thx for sharing!
多謝師兄分享
謝謝分享
長智識了